الوصف في شعر نزار قباني
Nizâr Kabbânî'nin şiirlerinde vasıf / Description in Nizar Kabbani's poetry / El-vasf fî şi'r Nizâr Kabbânî
  1. Tez No: 655601
  2. Yazar: İBRAHİM ŞEMDİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belagat, Şiir, Tasvir, Nizâr Kabbâni, Tabiat, Kadın, Rhetoric, Poetry, Depiction, Nizar Kabbani, Nature, Women
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, Şair Nizâr Kabbâni'nin şiirlerinde tasvir konusunu ele almaktadır. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tasvir kavramı ele alınmıştır. Bu kelimenin hem sözlük hem de terim manası ortaya konmuş, sonrasında genel bir surette Arap edebiyatında tasvir sanatından söz edilmiş ve cahiliye döneminden günümüze tasvirin genel durumu ile Arap edebiyatında ön plana çıkmış tasvir örnekleri gözler önüne serilmiştir. İkinci bölümde şairin hayat aşamalarından, egitiminden, ahlakından, hocalarından, edebiyatindan, şiirlerinden, divanından ve onun hakkında yapılan değerlendirmelerden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise şairin divanında yer alan tasvir sanatı ele alınmıştır. Bu bölümde onun şiirlerinde ön plana çıkan vatan, kitap, kadın, anne, sevgili, şehir unsurlarının tasvir durumu ortaya konmuştur. Ayrıca şairin divanında geçen dil ve sanatsal üslup ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise çalışmada varılan bulgu ve sonuçlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with depiction in the poems of the poet Nizâr Kabbâni. The study consists of introduction and three parts. In the first chapter, the concept of“depiction”is discussed. Both the dictionary and the term meaning of this word have been revealed, then the art of depiction has been mentioned in a general manner in Arabic literature, and the general state of depiction from the age of ignorance to the present and examples of depictions that have come to the fore in Arabic literature have been revealed. In the second part, the life stages of the poet, her education, her morals, her teachers, her literature, her poems, her divan and her evaluations are mentioned. In the third part, the art of depiction in the poet's divan is discussed. In this chapter, the state of depiction of the elements of homeland, book, woman, mother, lover and city that come to the forefront in her poems is presented. In addition, the language and artistic style in the poet's divan were discussed. In the conclusion part, the findings and results of the study are presented.