Geri Dön

Competitiveness in international trade: An example of the olive oil sector

Uluslararası ticarette rekabet gücü: Zeytinyağı sektörünün örneği

  1. Tez No: 655704
  2. Yazar: GÖKTUĞ ÖKLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞRI LEVENT USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabetçilik, Uluslararası Ticaret, Zeytinyağı Sektörü, Competitiveness, International Trade, Olive Oil Sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 99

Özet

Zeytinyağı sektörü Türkiye'nin ekonomik faaliyetlerine etkide bulunan önemli sektörlerden bir tanesidir. Buna göre bu araştırmada Türkiye'de gerçekleştirilen zeytin yağı ve türevlerinin ticari faaliyetlerinin 2008-2018 yılları arasındaki (11 yıllık dönem) zeytin yağı ve alt sektörlerinde sahip olduğu rekabet gücünün değerlendirilmesi ve yıllara göre değişimi hakkında fikir sahibi olunması amaçlanmıştır. Ayrıca araştırmada 2008-2018 yılı için incelenen faaliyet sahaları 1997-2007 yılları arasındaki dönem için de incelenmiş ve bu iki dönemim rekabet gücü bakımından karşılaştırılması yapılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar ile zeytinyağı sektörüne ve bu sahada gerçekleştirilecek diğer araştırmalara katkı sağlayacağı öngörülmüştür. Araştırmada rekabet üstünlüğünün ölçülmesi adına Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler yaklaşımı kullanılmış olup, Vollrath tarafından formüle dahil edilmiş göreli ithalat avantajı da dikkate alınmıştır. Türkiye'de zeytinyağı sektörünün rekabet gücünün hesaplanmasında SITC REV.3 '4214'alt sektör kodlu 'Zeytinyağı ve fraksiyonları' ve '42141' kodlu 'Saf Zeytin Yağı', '42142' kodlu ' Zeytinyağı fraksiyonları ' ve '42149' kodlu ' Zeytinden elde edilen diğer sıvı yağlar ' alt bölümleri kullanılmış olup, '4214'alt sektör kodlu 'Zeytinyağı ve fraksiyonları' diğer üçünün toplamı olacak şekilde sistemde yer almaktadır. Söz konusu 2008-2018 ve 1997-2007 tarihleri arasındaki bu verilere erişim TUİK Dış Ticaret İstatistikleri Veri Sorgulama Ekranından ulaşılmıştır. Sektöre ait ihracat ve ithalat rakamları ile Türkiye'nin toplam ihracat ve ithalat rakamları USD cinsinden alınmış olup, uluslararası kıyaslamaların yapılabilmesinin önü açılmıştır. Sonuç olarak Türkiye'nin 2008-2010 yılları arasındaki zeytinyağı sektörü AKÜ endeksinin +50 değerinden büyük olduğu gözlemlenmiştir. Buna göre söz konusu aralıkta zeytinyağı ve fraksiyonları sektörünün Türkiye'nin öncü ihracat ürünleri arasında olduğu ve bu ürün gruplarında yüksek rekabet gücüne sahip olduğu ifade edilebilir. Grafiğin genel eğilimine bakıldığında ise Türkiye'nin zeytinyağı ve fraksiyonları sektöründe 2008-2014 yılları arasındaki yıllarda rekabet gücünün yüksek seyrettiği buna karşılık 2015 ve 2016 yıllarında düşük rekabet gücüne sahip olduğu, 2017 yılında ise bu iki sene dışındaki önceki yıllarla benzerlik gösterdiği ve 2018 yılında ise tekrar bir düşüş yaşadığı görülmektedir. Ayrıca Grafik 4.2 ve 4.3'e göre Türkiye'nin“Olive Oil And Other Oil Obtained From Olives”sektöründe 1997- 2007 ve 2008-2018 dönemlerinin birbirine benzerlik gösterdiği ve rekabet gücünün bazı yıllar haricinde stabil kaldığı görülmüştür.

Özet (Çeviri)

Olive oil sector is one of the important sectors in Turkey's impact on economic activity. Accordingly, from this research in the olive oil and its derivatives trading activities of the 2008-2018 year are performed in Turkey (11 years), according to the assessment of the competitive power with olive oil and sub-sectors and the year aimed to have an idea about the change. In addition, the fields of activity examined for the years 2008-2018 were also examined for the period between 1997-2007, and these two periods were compared in terms of competitiveness.It is predicted that the results obtained from this research will contribute to the olive oil sector and other researches to be carried out in this field. Revealed Comparative Advantages approach was used to measure the competitive advantage in the research and the relative import advantage included in the formula by Vollrath was also taken into consideration. In calculating the competitiveness of the olive oil sector in Turkey SITC REV.3 '4214' subsector coded 'olive oil and other oil Obtained from olives' and' 42141 'coded' Virgin Olive Oil ',' 42 142 'coded' Other Olive Oil and its fractions 'Oils and their fractions obtained solely from olives' coded' and '42149' are used, and 'olive oil and other oil obtained from olives' coded as' 4214' sub sector are included in the system as the sum of the other three. Access to these data between 2008-2018 and 1997-2017 has been accessed through TUIK Foreign Trade Statistics Data Inquiry Screen. Owned export and import figures for Turkey's total export and import figures have been taken in USD, was opened in front of international comparisons could be done. It is observed that the RCA index of Turkey's olive oil industry is greater than +50 between 2008-2010. Therefore, it can be concluded that the olive oil industry and its fractions are among Turkey's leading export goods and Turkey has high competency power in these group of goods. Considering the overall tendency, it is observed that, the olive oil industry and its fractions followed a; high level competency power between 2008-2014, low level competency power in 2015 and 2016, similar level competency power in 2017 as in between 2008-2014, and a decline in 2018. In addition, according to the chart 4.2 and 4.3“Olive Oil and Other Oil acquired From Olives”sector of Turkey, 1997-2007 and 2008-2018 periods are similar to each other and the Competitive Power remained stable except for some years.

Benzer Tezler

  1. Uluslararası ticarette rekabet ve rekabetçilik: Türk halı sektörü örneği

    Competition and competitiveness in international trade: An example of the Turkish carpet sector

    MİNE ÜZÜMCÜOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    İşletmeNecmettin Erbakan Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT NEVFEL ELGÜN

  2. Kalkınma ajansı destek programlarının KOBİ ler ve ihracat hedefi açısından değerlendirilmesi: TR81 bölgesi örneği

    Evaluation of development agency support programs in terms of SMES and export targets: An example of the TR81 region

    ŞAKİR ADEM YAZICI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    EkonomiZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

    Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FERDİ KESİKOĞLU

  3. Bir markanın dış ticaret gelişimi (Rekabet gücü, verimlilik ve markanın kârlılığının artışındaki rolü) (LC Waikiki örneği)

    Foreign trade development of a brand: LC Waikiki case study(Competitiveness, productivity and brand role of profitability in rise)

    BURAK ERGEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    İşletmeAltınbaş Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. IŞIN ÇELEBİ

  4. Ekonomik etkili gümrük rejimi olan dahilde işleme rejiminin 2002 yılı sonrası Türkiye ekonomisi üzerine etkileri

    The effects of inward processing regime, a customs regime with economic impact, on Türkiye's economy after 2002

    MUHAMMET GÜLER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Ekonomiİstanbul Gelişim Üniversitesi

    Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İSMAİL CEM AY

  5. International competitive strategies of the seaports by the example of İzmir port

    İzmir limanı örneği üzerinden deniz limanlarının uluslararası rekabet stratejilerine bakış

    HÜSEYİN GENÇER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2011

    DenizcilikUniversität Hamburg

    Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BODO ABEL