5-6 yaş çocuğu olan annelerin sürekli kaygı düzeyleriyle çocuklarının sosyal beceri ve problem davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between trait anxiety levels of mothers of 5-6-year-old children and their children's social skills and problem behaviors
  1. Tez No: 655727
  2. Yazar: ZEHRA TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÇALIŞANDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Kaygısı, Okul Öncesi Dönem, Sosyal Beceri, Problem Davranış, Maternal Anxiety, Preschool, Social Skill, Problem Behavior
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı, 5-6 yaş grubu çocuğu olan annelerin kaygı düzeyleri ile çocuklarının sosyal becerileri ve problem davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada nicel araştırma desenleri içerisinde yer alan ilişkisel model kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Isparta il merkezinde ve Şarkikaraağaç ilçesinde bulunan resmi ilköğretim okullarının anasınıfları, bağımsız anaokulları, özel ilköğretim okullarının anasınıfları ve özel anaokullarına devam eden 350 5-6 yaş çocuklar ve anneleri oluşturmuştur. Araştırmada, çocukların ailelerinin demografik özelliklerini belirleyebilmek için araştırmacı tarafından geliştirilen“Aile Bilgi Formu”; Çocukların sosyal beceri ve problem davranışlarını ölçebilmek için“Anaokulu ve Anasınıfı Davranış Ölçeği”(Preschool and Kindergarden Behaviour Scales (PKBS–2) ve annelerin kaygı düzeylerini ölçmek için“Spielberger Sürekli Kaygı Envanteri (Staı 2)”kullanılmıştır. Verilerin analizi, SPSS programı ile yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, ANOVA ve çoklu linear regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre 5-6 yaş grubu çocukların problem davranışları annelerin sürekli kaygı düzeylerini pozitif yönde ve anlamlı düzeyde yordamaktadır. Ayrıca, annelerin kaygı düzeyinin çocuğun cinsiyeti, anne öğrenim durumu, baba öğrenim durumu, çocuğun bakımında destek alma durumu, annenin kendini kaygılı görme durumu değişkenleri açısından anlamlı olarak farklılaştığı bulgusu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between anxiety levels of mothers with 5-6 age group children and their children's social skills and problem behaviors. In the study, the correlational model, which is among the quantitative research methods, was used. The study group consisted of 320 5-6 year-old children attending kindergartens, independent kindergartens, kindergartens of private primary schools and private kindergartens in the center of Isparta and Şarkikaraağaç district in 2018-2019 academic year and their mothers. In the study“Family Information Form”prepared by the researcher was used to determine the demographic characteristics of the families of the children;“Preschool and Kindergarden Behavior Scales (PKBS – 2)”was used to determine the social skills and problem behaviors of the children, and“ Spielberger Trait Anxiety Inventory (Staı 2)”was used to measure the anxiety levels of mothers. The data were analyzed using SPSS package program. Frequency, percentile, arithmetic mean, standard deviation, t-test, ANOVA and multiple linear regression analysis were used for data analysis. According to results of the study, problem behaviors of 5-6-year-old children positively and significantly predict the mothers' trait anxiety levels. In addition, it was found that the level of anxiety of the mothers differed significantly in terms of the gender of the child, the level of education of the mother, the level of education of father, the support in the care of the child, and the level of self-anxiety of the mother.