Türkiye'de kamu özel işbirliği kapsamında yapılan şehir hastanelerinin etkinliği
Effectiveness of the city hospital under public-private cooperation in Turkey
  1. Tez No: 655726
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ŞENOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF TEMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Sağlık Kurumları Yönetimi, Finance, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Özel İşbirliği, Şehir Hastaneleri, Kamu Hizmeti, Sağlık Sektörü, Public Private cooperation, City Hospitals, Public Service, Health care
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türkiye ve dünyada son 20 yılda devlet otoritesine dayalı olarak yürütülen hizmetlerin kamu özel işbirliği modeli ile birlikte bu hizmetlerin sunumunda özel sektörün de dahil edildiği ve sorumlulukların kamu kesimi ve özel sektör arasında paylaşıldığı yeni bir model karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'de özellikle sağlık alanında kamu özel işbirliği modelinin uygulama alanı giderek yaygınlaştığı görülmektedir. Bu bakımdan Türkiye'de sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda sağlık sektöründe kamu özel işbirliği uygulamaları kapsamında yapılan sağlık kampüsleri ile şehir hastanelerinin sosyo-ekonomik anlamda önem taşıdığından dikkatimizi çekmiştir. Bu çalışmada Türkiye'de kamu özel işbirliği uygulamaları kapsamında yapılan şehir hastanelerinde verilen hizmetin kalitesi, klasik yöntemle yapılan devlet hastanelerine göre maliyet bakımından etkinliği ve ülke ekonomisine etkisi bakımından etkinliği incelenmiştir. Model kapsamında yapılan şehir hastanelerinin özel sektöre finansman sağlamada devletin uzun vadeli olarak garantörlük etmesi ve özel sektöre yapılan ödemelerin dövize endeksli olması bakımından yapılan literatür taraması birlikte bir sonuca ulaşılmıştır. Kamu özel işbirliği uygulamaları kapsamında yapımı tamamlanan, yapım aşamasında olan ve projelendirme sürecinde olan şehir hastanelerinin konumu, hizmet kalitesi ve maliyeti bakımından devlete, sağlıktan yararlananlara 'vatandaş' ve sağlık çalışanlarına olumlu ve olumsuz yansımalarının etkisi incelenerek uygulamanın etkinliğine dair bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey and emerges of the world in the last 20 years based on the state authorities with public private partnership model of the services provided in the delivery of these services are included in the private sector and the responsibility of a new model is shared between the public sector and the private sector. application area of public private partnership models, especially in the health sector in Turkey is seen as increasingly widespread. In this regard, sustainable development purposes in Turkey in the health sector in the public private partnership with the city health applications made under hospital campuses in the socio-economic sense, it is important that our attention. The quality of services provided in this study in Turkey in public and private collaborative applications made under the city hospital, according to the classical method made public hospitals in terms of cost effectiveness and efficiency of the national economy in terms of impact were investigated. The literature review, which was made in terms of the long-term guarantee of the state in terms of financing the private sector and the payments made to the private sector, has been concluded together. Findings regarding the effectiveness of the application were reached by examining the effects of positive and negative reflections on the state, health beneficiaries 'citizens' and healthcare workers in terms of location, service quality and cost of city hospitals, which are completed, under construction and in the process of project, within the scope of public private cooperation applications.