University students' online intention to buy in Turkish market
Türkiye'de üniversitenin öğrencileri internet üzerinden satınalma davranış niyeti
  1. Tez No: 655741
  2. Yazar: MAHMOUD KSIBATI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-ticaret, Online Alışveriş, Öğrencilerin satın alma niyetleri, Algılanan gizlilik, Güvence, Fayda ve Kullanım kolaylığı, E-commerce, Online shopping, Students intention to buy, Perceived privacy and security, Perceived usefulness and Perceive ease of use
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüz dünyasında teknolojinin çok hızlı bir şekilde yayılması, insanlar için bazen teknolojiyi kabul edip ve ona ayak uydurmakta zorluk çekmesine sebep olmaktadır. Zaman zaman pazarların; özellikle e-ticaret endüstrisinin insanlar tarafından kabul görmemesi zor bir durumdur. Özellikle genç nesille beraber Türkiye'de internet kullanımı son 10 yılda hızla yükselmiştir ve bu nesil online alışverişe ayak uydurmuş durumdadır. Bu tezin amacı işletme yüksek lisans öğrencilerinin Türk piyasalarındaki amaçlarını araştırmak ve eski teknoloji kabul modeli (TKM)'ne dayanarak yeni bir model yaratmaktır. İçlerinde işletme yüksek lisans öğrencilerinin de olduğu 270 katılımcı ile bu çalışma gerçekleşmiştir. SPSS yardımı ve yapılan testlerle, bağımlı değişken işletme yüksek lisans öğrencilerinin Türk piyasasındaki online alışveriş niyetidir. Bağımsız değişkenler ise algılanan gizlilik, güvence, fayda ve kullanım kolaylığıdır. Sonuçlar ise öğrencilerin Türk piyasalarında online alışveriş yapma niyetlerinin algılanan gizlilikten, güvenceden, faydadan ve kullanım kolaylığından etkilenmesidir.
Özet (Çeviri)
Nowadays technology is spreading so fast however people sometimes feel it is difficult to accept and adopt it. Sometimes, it is difficult for markets not get acceptance by people, especially in e-commerce industries. The internet users in Turkey has increased rapidly during the last ten years, specifically with young generations and demographics and there are many adaptations by them. The purpose of this thesis is to investigates factors influencing business master student's intention to buy online in Turkish markets and to create new model based on previous study about which technology acceptance model (TAM). A questioner of 270 respondents which includes business master students through Turkey was conducted. With the help of (SPSS) and the tests conducted through. the dependent variable is business master students' intention to buy online in Turkish market. The independent variables are in this thesis are perceived privacy and security, perceived usefulness; and perceived ease of use. The results find that students intention to buy online in Turkish markets here is influenced by privacy and security, perceived usefulness and perceive ease of use.