Koronavirüs salgınının küresel güvenlik ve yönetişim üzerindeki etkileri
The effects of coronavirus pandemi̇c on the global security and the global governance
  1. Tez No: 655754
  2. Yazar: CİHAN GÜLÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNGÖR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Güvenlik, Neoliberalizm, Küreselleşme, Yönetişim, Pandemic, Security, Neoliberalism, Globalization, Governance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışma, 2019 Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan COVID-19 Koronavirüs Pandemisi'nin küresel güvenlik ve yönetişim üzerindeki etkilerini kapsamaktadır. Çalışmanın amacı, küresel güvenliğin ve yönetişimin pandemi süresince nasıl etkilendiği, bu alanlarda ne tür tutumlar, yenilikler ve tedbirler ortaya çıktığı ve pandemi sonrası bu alanlarda nasıl bir değişim ve dönüşüm yaşanabileceğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bunu yaparken kuramsal çerçeve olarak özellikle Kopenhag Okulu ve Buzan'ın askeri, siyasi, ekonomik, toplumsal ve çevresel güvenlik boyutlarından oluşan beş sektörlü güvenlik perspektifi üzerinden ilerlenilmiştir. Ayrıca geçmişte yaşanan büyük salgın ve pandemik süreçler incelenerek COVID-19 Koronavirüs Pandemisi'nin küresel ve neoliberal politikaların güçlü şekilde uygulandığı günümüzde nasıl sonuçlar doğurduğu ve geçmişteki pandemiler ile benzer ve ayrıştığı noktalar tespit edilmeye çalışılmıştır. COVID-19 Koronavirüs Pandemisi'nin toplumlar, devletler ve uluslararası ve uluslar üstü örgütler üzerinde psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve siyasi etkileri ele alınmıştır. Pandeminin yarattığı tahribat sayısal veriler ve istatistikler üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada elde edilen bütün verilere dayanılarak pandemi sonrası yaşanabilecek olası gelişmelere, değişimlere ve problemlere dönük projeksiyonlar yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study covers the effects of the COVID-19 Coronavirus Pandemic on global security and governance, which emerged in Wuhan, China in December 2019. The aim of the study is to reveal how global security and governance are affected during the pandemic, what positions, innovations and measures have emerged in these areas, and what kind of change and transformation can occur in these areas after the pandemic. While doing this, as a theoretical framework, especially the Copenhagen School and Buzan's five-sectoral security perspective consisting of military, political, economic, social and environmental security dimensions were subject to guide of the study. In addition, by examining the major epidemics and pandemic processes in the past, it has been tried to determine the results of the COVID-19 Coronavirus Pandemic in today's world, where global and neoliberal policies are strongly implemented, and where it is similar and divergent with the past ones. The psychological, sociological, economic and political effects of the COVID-19 Coronavirus Pandemic on societies, states and international and supranational organizations were discussed. The damage caused by the pandemic has been tried to be revealed through numerical data and statistics. Based on all the data obtained in the study, projections were made for possible developments, changes and problems that may occur after the pandemic.