Marketing communication strategies in social media: Analysis of the youth segment in telecommunication sector
Sosyal medyada pazarlama iletişimi stratejileri: Telekomünikasyon sektöründe genç segmentin analizi
  1. Tez No: 655790
  2. Yazar: GÖZDE ERGÜL SÜZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama İletişimi Stratejileri, Sosyal Medya, Instagram, Genç Segment, Telekomünikasyon, Marketing Communication Strategies, Social Media, Instagram, Youth Segment, Telecommunication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sosyal medyanın ortaya çıkışı ile birlikte insanların birbirleriyle iletişim kurma biçimleri değişti ve sosyal medya günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Kuruluşlar da zaman içinde sosyal medyanın değerini fark etti ve sosyal medyayı pazarlama iletişimi aracı olarak kullanmaya başladı. Dijitalleşme dünyasında, organizasyonlar pazarlama iletişimi sürecinde geleneksel medyadan sosyal medyaya Doğru yönelmektedir, çünkü sosyal medya düşük maliyetle interaktif iletişim sağlamaktadır. Sosyal medya, üretici ile tüketici arasındaki mesafeyi daraltmıştır. Kuruluşlar sosyal medya iletişim stratejilerini entegre pazarlama iletişimi stratejilerine entegre etmeye başladılar. Bu çalışmada, Türk telekomünikasyon operatörlerinin Instagram'daki gençlik markaları Türk Telekom Selfy, Turkcell GNÇ ve Vodafone FreeZone'un pazarlama iletişimi stratejileri analiz edilmiştir. Sosyal medyada pazarlama iletişimi stratejisinin etkinliği için, hedef kitleye uygun içerikle doğru zamanda ulaşmak önemlidir. Bu çalışmada sosyal medya kanalı olarak Instagram'ın seçilmesinin nedeni, Instagram'ın gençler arasında popüler bir medya platform olmasıdır. Ayrıca Instagram, Türkiye'nin ikinci en aktif kullanılan sosyal medya platformudur. Üç markanın 1 Ocak 2020 ve 10 Mayıs 2020 arasındaki Instagram yayınları, entegre pazarlama iletişimi açısından analiz edilmiştir. Belirtilen zaman dilimindeki her gönderiyi kodlamak için bir kod çizelgesi oluşturulmuştur. 93 gönderi oluşturulan kod çizelgesine göre kodlanmıştır. Bu araştırmadaki kod çizelgesi bir ana kategori ve bir alt kategoriden oluşmaktadır. Ana kategori, halkla ilişkiler, reklam, satış promosyonu ve sponsorluk entegre pazarlama iletişim araçlarından oluşmaktadır. Sonuçlar üç markanın sosyal medyadaki pazarlama iletişimi stratejileri arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları üç markanın Instagram hesaplarını entegre pazarlama iletişimi açısından etkili bir şekilde kullandığını doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Social media became an important communication tool for our daily lives and changed the way we communicate with each other. Organizations recognized the value of social media and started to use social media as a marketing communication tool. In the digitalizing world, organizations are shifting away from traditional media to social media in marketing communication process since social media enables interactive conversations with low cost. Social media narrowed the distance between the producer and the consumer. Organizations started to integrate their social media communications strategy into their integrated marketing communications strategy. In this study, the marketing communication strategies of Türk Telekom Selfy, Turkcell GNÇ and Vodafone FreeZone, which are Turkish telecommunication operators' youth brands on Instagram, is analyzed. For the effectiveness of the marketing communication strategy in social media, it is important to reach the target audience with the appropriate content at the right time. Instagram is selected as the social media channel in this study, since it is the popular social media platform among young adults. Additionally, Instagram is the second most active platform in Turkey. Instagram posts of the three accounts between January 1, 2020 and May 10, 2020 have been analyzed in terms of integrated marketing communication. In order to code every post in the specified time period, a codebook has been established. 93 posts are coded based on established codebook. Codebook in this resarch consisted of one main category and one sub-category. Main category is consisted of integrated marketing communication tools, which are public relations, advertisement, sales promotion and sponsorship. Subcategories are the detailed breakdown of IMC tool categories. The results revealed the similarities and differences of three brands marketing communication strategies in social media. Research findings verify that the three brands are using Instagram accounts effectively in terms integrated marketing communication.