Value-based political communication strategy of the presidents of Turkiye and the U.S.A. on the Twitter during presidential campaigns from the eye of the generation Z
Z kuşağının gözünden Türkiye ve ABD başkanlarının başkanlık kampanyaları sırasında Twıtter'da değer odaklı siyasal iletişim stratejisi
- Tez No: 861821
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN URAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, İşletme, Political Science, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Pazarlama, Siyasal İletişim, Kampanya Stratejisi, Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Sosyal Medya Pazarlaması, Değerler, Z Kuşağı, Political Marketing, Political Communication, Campaign Strategy, Presidential Election, Social Media Marketing, Values, Generation Z
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
2019 yerel seçimlerinden itibaren Türkiye'de eski tarz siyasi propaganda faaliyetleri yerine sosyal medya pazarlaması etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Eski yöntemlerin kentlerde görüntü ve gürültü kirliliği yarattığını, dijitalleşen dünyada siyasetin de payına düşeni alması gerektiğini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer siyasetçiler görmektedirler. Donald Trump, ABD'deki diğer medya kanallarını reddetmekte, hatta beğenmediğini açıkça belirtmekte ve tüm mesajlarını doğrudan doğruya kendi twitter hesabı üzerinden seçmenine vermeyi tercih etmektedir. Sosyal medya pazarlaması olmadan halkla iletişim sınırlı ve yetersiz olmaktadır. Dijital çağda doğdukları ve dijital medya araçlarını diğer yaş gruplarından daha fazla kullandıkları için sosyal medya pazarlaması olmadan genç seçmenlerle iletişim başarısız olabilir. Z kuşağı son yirmi yılda ABD ve Türkiye olmak üzere iki ülkede seçmenlerin önemli bir parçası haline geldi. Bu çalışma, liderlerin Twitter'da yayınladıkları değer temelli mesajları Schwartz'ın evrensel değerler kategorilerine göre sınıflandırmayı, Z kuşağının evrensel değerlerinin aday tercihlerine etkisini ve bu etkiyi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Dolayısıyla bu çalışmanın ilk aşamasında her iki ülke liderlerinin twitter mesajlarının yansıttığı değerler incelenmiş, ikinci aşamada ise Z kuşağı değerlerinin liderlere oy verme olasılıklarına etkisi test edilmiştir. Hem nitel hem de nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Son aşamada ise Z Kuşağı değerlerinin ABD ve Türkiye'deki aday tercihlerine etkisi karşılaştırılmıştır. Çalışmada ABD Başkanı Donald Trump ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim dönemlerindeki twitter mesajları incelenmiştir. Araştırmacının incelediği dönemlerde Donald Trump'ın 85.575.326 twitter takipçisi, Recep Tayyip Erdoğan'ın ise 16.593.281 twitter takipçisi bulunmaktadır. Bu rakamlar başkanların dijital platformda oldukça aktif olduğunu göstermektedir. Çalışma bize, başkan adayları Trump ve Erdoğan'ın başarı, güç ve güvenlik değerlerini içeren benzer mesajlar verdiklerini, sert güç liderleri gibi davrandıklarını ancak Gen Z'den oy almak istiyorlarsa seçim dönemlerinde verdikleri mesajları değiştirmeleri gerektiğini gösteriyor. 2023 yılında yapılan bu çalışma, iki ulusal seçimi (ABD ve Türkiye) inceledikten sonra, temel değerlerin oy verme üzerindeki etkisini doğrulamaktadır. ABD'de Z kuşağı araştırmasının sonuçları Schwartz'ın kültürler arası araştırmalarını kanıtlamış, ayrıca bu araştırma ABD'de evrensel değer yerine güvenlik değerini en üst seviyeye taşımıştır. Z kuşağına yönelik Türkiye araştırmasının sonuçları Schwartz'ın kültürler arası araştırmasını kanıtlamamış, bu araştırma Türkiye'de Z kuşağı için hazcılık değerini en üst seviyeye taşımıştır. Çalışmamızın değerler ve Z kuşağı ile ilgili yeni çalışmalara temel oluşturacağı, araştırmacının bu ilişkileri analiz etmesi ve model geliştirmesinin literatürdeki boşluğu kapatacağı öngörülmektedir. Bu çalışmanın siyasal pazarlama kuramının gelişimine katkı sağlaması beklenmektedir. Mevcut literatür genellikle ABD başkanlık seçimleriyle siyasi kampanyalarına veya bazı AB ülkelerinin başkanlık kampanyalarına odaklanmıştır. Bu araştırma ile hem uluslararası hem de Türk literatürüne katkı sağlanarak, gençliğin evrensel değerlerinin Türkiye Cumhuriyeti siyasal pazarlama stratejilerindeki etkilerine ilişkin bilgi birikimine ulaşılması amaçlanmaktadır. Bu çalışma, oy verme kararlarında evrensel değerlerin önemini ve değerlerin mesaj üretimi ve yayılım sürecine dahil edilmesinin gerekliliğini ortaya koyarak politik pazarlama teorisinin gelişimini daha da ileriye taşımayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Starting from 2019 local elections, social media marketing was used effectively instead of old style political propaganda activities in Türkiye. President Erdoğan and other politicians realized that old methods cause image and noise pollution in cities and that politics should take their share in the digitalizing world. Donald Trump rejects other media channels in the USA, he even openly mentions that he dislikes them and prefers to give all his messages directly by himself to his voters through his twitter account. Without social media marketing, communication with the public may be limited and unsatisfactory, communication with the young voters may be unsuccessfull, as they are born in the digital age and use digital media tools more than any other age groups. In the last two decades, Generation Z has become an important part of the electorate in two countries, the USA and Türkiye. This study aims to classify the value-based messages spread by leaders on Twitter according to Schwartz's universal values categories, the effect of the universal values of the Z generation on candidate preferences and to compare this effect in terms of developed and developing countries. Therefore, in the first stage of this study, the values reflected by the twitter messages of the leaders of both countries were examined, and in the second stage, the effects of the values of the Generation Z on the probability of voting for the leaders was tested. Both qualitative and quantitative research methods was used. At the last stage, the effect of the values of Gen Z on candidate preferences in the USA and Türkiye was compared. In the study, the twitter messages of US President Donald Trump and of Turkish President Recep Tayyip Erdoğan during the election periods were analyzed. During the periods analyzed by the researcher, Donald Trump had 85,575,326 twitter followers and Recep Tayyip Erdoğan had 16,593,281. These figures show that presidents are very active on the digital platform. The study shows that the presidential candidates Trump and Erdoğan give similar messages containing achievement, power and security values, acting as hard power leaders, but should change the messages they give during their election times, if they would like to get votes from Gen Z. This study conducted in 2023, after studying two national elections (USA and Türkiye), approves the effects of basic values on voting. The results of the USA research on Gen Z have proved the cross-cultural researches of Schwartz, also this research has added security value at the top, in the USA, instead of universalism value. The results of the Türkiye research on Gen Z has not proved the cross-cultural researches of Schwartz, this research has excluded benevolence value and added hedonism value at the top for Gen Z, in Türkiye. It is anticipated that our study will form the basis for new studies on values and Gen Z, and that the researcher's analysis of these relationships as well as the development of the model will close the gap in the literature. This study is expected to contribute to the development of political marketing theory. Existing literature has generally focussed on US presidential elections and political campaigns, or presidential campaigns of some EU countries. With this research; by contributing to both international and Turkish literature, it is aimed to reach the knowledge of the effects of the universal values of the youth in the political marketing strategies of the Republic of Türkiye. This study intends to further the development of political marketing theory by demonstrating the importance of universal values in voting decisions and the necessity of including values in the message production and dissemination process.