Farklı beslenme tiplerinin folikülogenez ve oosit gelişimi üzerine etkileri
Effects of different nutrition types on folliculogenesis and oocyte development
- Tez No: 655810
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜL, PROF. DR. İBRAHİM ENVER OZAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, folikülogenez, infertilite, karbonhidrat, oosit gelişimi, protein, yağ, Nutrition, folliculogenesis, infertility, carbohydrate, oocyte development, protein, fat
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Farklı beslenme alışkanlıklarının folikülogenez ve oosit gelişimi üzerine etkileri araştırılarak beslenme ve infertilite arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma Wistar Albino cinsi 21 günlük 40 adet dişi sıçan üzerinde yapıldı. Gruplar: 1. Kontrol (n=10): Normal bakım yemi grubu. 2. Karbonhidrat (n=10): %70 karbonhidrat ağırlıklı yem grubu. 3. Yağ (n=10): %60 yağ ağırlıklı yem grubu. 4. Protein (n=10): %50 protein ağırlıklı yem grubu. Sıçanlar belirtilen diyetlerle 80 gün beslendi. Deney sonunda gruplar, menstrual siklus düzeni, ovaryumlarda folikül sayıları, oosit ve folikül çapları, folikülogenez spesifik gen, protein ve hormonların düzeyleri, ultrastrüktürel değişimler açısından değerlendirilerek karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Menstrual siklüs evresinin yağ ve protein gruplarında uzadığı tespit edildi. Genel olarak, primordiyal folikül rezervi ve ileri düzey folikül tiplerinin sayıları kontrole göre karbonhidrat grubunda benzer, yağ ve protein gruplarında ise azalmış bulunurken atretik folikül sayısı yağ ve protein gruplarında kontrol ve karbonhidrat gruplarına göre yüksek bulundu. Rt-PCR sonuçlarına ve IHC skorlamalarına göre, her üç deneysel grupta da oosit gelişiminde önemli rol oynayan genler için kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede farklılıklar tespit edildi. Dişi üreme sistemi hormonları da her üç grupta kontrole göre anlamlı derecede farklı bulundu. Ultrastrüktürel olarak kontrol grubuna kıyasla diyet gruplarında granuloza hücreleri, granuloza lutein hücreleri ve oositlerde patolojik bulgulara ve zona pellusidada yapısal bozukluklara rastlandı. Sonuç: Uzun süreli karbonhidrat, yağ ve protein ağırlıklı besin diyetleri folikülogenez spesifik genlerin ekspresyonunu ve folikülogenezde rol oynayan hormonların düzeylerini bozup folikül rezervini azaltarak ve normal folikül gelişimini baskılayarak infertiliteye yol açabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To reveal the relationship between nutrition and infertility by investigating the effects of different feeding habits on folliculogenesis and oocyte development. Material and Methods: The study was performed on 21 days old, 40 Wistar Albino female rats. Groups: 1. Control (n=10): Normal maintenance group. 2. Carbohydrate (n=10): 70% carbohydrate group. 3. Fat (n=10): 60% fat group. 4. Protein (n=10): 50% protein group. The rats were fed for 80 days. The groups were evaluated in terms of menstrual cycle order, follicle numbers in ovaries, oocyte and follicle diameters, folliculogenesis specific gene, protein and hormonal levels, and a comparison was made in terms of ultrastructural changes. Results: Menstrual cycle phase was prolonged in the fat and protein groups. In general, while the number of primordial follicle reserve and advanced follicle types were similar to the control in the carbohydrate group, they were decreased in the fat and protein groups. The number of atretic follicle was higher in the fat and protein groups compared to the control and carbohydrate groups. Significant differences were detected in all three groups compared to the control group for expression of different genes playing curicial role in folliculogenesis. Reproductive hormones were also significantly different in all three groups compared to the control. Pathological findings in granulosa cells, granulosa lutein cells, oocyte and in zona pellucida was detected in the diet groups compared to the control group. Conclusion: Long-term carbohydrate, fat, and, protein-based diets may lead to infertility by reducing the follicle reserve, disrupting the expression of folliculogenesis-specific genes and ovarian hormone levels.