E-ticarette tükecilerin lojistik hizmet sağlayıcılarına yönelik tercihlerinin Konjoint Analizine göre incelenmesi
Analysis of the preferences of consumers for logistics service providers in e-commerce according to Conjoint Analysis
- Tez No: 655869
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Konjoint Analizi, E-Ticaret, Lojistik Hizmet Sağlayıcılar, Conjoint Analysis, E-Commerce, Logistics Service Providers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
E-ticaret son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle beraber firmalar arası rekabetin arttığı bir sektör halini almıştır. Rekabetin hızla artmasıyla firmalar kendini yeni alanlara yönelmekte ve istihdam gücünü de arttırmaktadır. Bu araştırmanın amacı, konjoint analizi yöntemi ile e-ticarette tüketicilerin lojistik hizmet sağlayıcıların sağladığı hizmetlere yönelik olarak beklentilerinin hangi yönde olduğunun belirlenmesi ve incelenmesidir. Çalışma kapsamında, İstanbul ilinde ikamet etmekte olan tüketicilerin lojistik hizmet sağlayıcıları arasındaki tercihlerinin, beklentilerinin hangi yönde olduğunu belirlemek için yapılmıştır. Ölçüm formunun geliştirilmesi amacıyla SPSS 22.0 programında ortogonal tasarım yardımıyla 25 seçim kartı oluşturulmuş ve bu kartlar anket formunda demografik bölüm ve de kargo özelliklerine göre oluşturulan seçim kartlarına 1-7 arasında istek derecelerini belirtmeleri istenmiştir. 414 kişiyle yapılan anket sayesinde toplanan veri SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, tüketicilerin beklentilerinin en kısa sürede teslimatta, düşük fiyatta, internetten araç izleme sistemi kullanılarak sigorta güvencesiyle kapıda ödeme isteği olduğu ve korelasyon sonuçlarından anlamlı pozitif bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
E-commerce has become a commercial sector, where competition between companies has increased with the development of technology in recent years. Firms are now turning themselves into new areas and increasing their employment power as the competition is rapidly growing. The purpose of this study is to determine and examine the expectations of consumers in e-commerce regarding the services provided by logistics service providers with the method of conjoint analysis. Within the scope of the study, it was carried out to determine the preferences and expectations of the consumers residing in Istanbul among the logistics service providers. In order to develop the measurement form, 25 election cards were created with the help of orthogonal design in the SPSS 22.0 program, and these cards were asked to indicate their request levels between 1-7 on the election cards created according to the demographic section and cargo characteristics in the questionnaire form. The data collected through a questionnaire with 414 people was analyzed with the SPSS program. As a result of the research, it was determined that the expectations of the consumers were in the shortest time delivery, low price, willing to pay at the door with insurance assurance by using the online vehicle tracking system, and had a significant positive relationship from the correlation results.