E-ticarette lojistik hizmet kalitesinin tüketicinin yeniden satın alma niyeti ve tüketici güveni üzerindeki etkisi Nijer Türkiye karşılaştırması
The effect of logistics service quality in e-commerce on consumer's repurchase intention and consumer trust: A comparison of Niger and Turkey
  1. Tez No: 925349
  2. Yazar: BİSSARATOU MİDOU HAMADOU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TÜZEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Lojistik Hizmet Kalitesi, Tüketicinin Yeniden Satın alma Niyeti, Tüketici Güveni, Logistics Service Quality, E-commerce, Consumer Repurchase Intention and Consumer Trust
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bilgi teknolojileri ve çevrimiçi alışverişin yükselişi, ürünlere erişimi önemli ölçüde kolaylaştırmış ve e-ticaretin büyümesini teşvik etmiştir. Bu genişleme, internetin, mobil uygulamaların, sosyal medya platformlarının ve diğer bağlı kanalların kullanımının artmasından kaynaklanmaktadır. E-ticaret sitelerinin başarısındaki kilit faktörlerden biri, lojistik hizmetlerin kalitesidir. Lojistik hizmet kalitesi, bir işletmenin lojistik alanında müşterilerinin ihtiyaçlarına ne kadar etkili bir şekilde yanıt verdiğini ifade eder. Bu kalite, lojistik operasyonların genel performansını değerlendiren çeşitli kilit göstergelerle ölçülmektedir. Tüketiciler, hızlı, hasarsız ve beklentilerine uygun teslimatlar aramaktadır; bu da süreçlerin sürekli olarak iyileştirilmesini gerektirmektedir. Bu araştırmanın amacı, E-ticarette lojistik hizmet kalitesinin, Türkiye ve Nijer'deki tüketicilerin yeniden satın alma niyeti ve güveni üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırmada ayrıca, Türkiye ve Nijer'deki tüketicilerin E-ticarette yeniden satın alma niyeti ve güven algı farklılıklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın kapsamını Erzurum'daki (Türkiye) ve Niamey'deki (Nijer) E-ticaret kullanıcılarını oluşturmuştur. Araştırma sonucunda lojistik hizmet kalitesinin, tüketicilerin yeniden satın alma niyeti ve güveni üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, lojistik hizmet kalitesi, yeniden satın alma niyeti ve tüketici güveni açısından Türkiye ve Nijer arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rise of information technology and online shopping have significantly facilitated access to products and fostered the growth ofassc e-commerce. This expansion stems from the increased use of the Internet, mobile applications, social media platforms, and other connected channels. One of the key factors in the success of e-commerce sites is the quality of logistics services. Logistics service quality refers to how effectively a business responds to its customers' needs in the logistics domain. This quality is measured by various key indicators that assess the overall performance of logistics operations. Consumers seek fast, undamaged deliveries that meet their expectations, which requires continuous improvement of processes. The aim of this research is to determine the impact of logistics service quality in e-commerce on consumers' repurchase intention and trust in Turkey and Niger. The study also aims to identify the differences in perception between Turkish and Nigerian consumers regarding repurchase intention and trust in e-commerce. The scope of the study includes e-commerce users in Erzurum (Turkey) and Niamey (Niger). The research results indicate that logistics service quality has a positive effect on consumers' repurchase intention and trust. Moreover, it is found that there is a significant difference between Turkey and Niger in terms of logistics service quality, repurchase intention, and consumer trust. may decrease.