Elektro gitar prodüksiyonunda efekt pedallarının sinyal zincirinde değişimlerine göre tınıya etkileri
The impacts of effect pedals on the timbre in production according to their changes in signal chain
- Tez No: 655870
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA BURAK TAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Müzik, Engineering Sciences, Music
- Anahtar Kelimeler: Gitar Pedalları, Kayıt Teknolojileri, Müzik Prodüksiyonu, Elektro Gitar, Kayıt Sinyal Zincirleri, Guitar Pedals, Recording Technologies, Music Production, Electric Guitar, Recording Signal Chains
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ses Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Elektro gitarın icat edilip müzik prodüksiyonlarında kullanılmasıyla elektro gitar popüler müzik kültürünün önemli bir enstrümanı haline gelmiştir. Özellikle 60 ve 70'li yılların popüler müziğine önemli ölçüde yön vermiştir. Zaman içinde elektro gitar kullanımının gitgide popülerleşmesiyle yeni modelleri üretilmiş ve çeşitlilik artmıştır. Elektro gitarın tınısı, tabiatı gereği akustik olarak ürettiği sesi gür olmayan yapısı, içerdiği manyetiklerin tel titreşimini algılaması ve sinyal üretmesi, bu sinyalin bir amfi yardımı ile gürlük kazanmasıyla anlam kazanır. Yıllar geçtikçe birçok üretici farklı marka ve model gitarlar ve amfiler üretmiştir. Fakat elektro gitarın tınısını kazanmasında amfiler kadar gitar pedallarının da etkisi büyüktür. Müzik prodüksiyonunda kullanılan efektlerin gitarda da kullanılması için üretildikleri versiyonlarına gitar pedalları denir. Çoğu gitar pedalı müzik prodüksiyonunda kullanılan efektlerden gelse de kendi içinde gitar için üretilen de birçok efekt mevcuttur. İlk zamanlarda elektro gitar pedalları kablo yardımı ile amfi ile gitar arasına bağlanarak kullanılmıştır. Daha sonra gelişen teknoloji ile bu pedalların kullanılabileceği farklı sinyal zinciri yolları keşfedilmiş ve bu şekilde de kullanımları gerçekleşmiştir. İlk bölümde gitar prodüksiyonu hakkında verilen temel bilgileri barındıran girişin ardından elektro gitar ve amfilerin kısa bir tarihine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde elektro gitar efekt pedalları hakkında temel bilgiler ve pedalların kısa tarihi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde günümüz dünyasında elektro gitar prodüksiyonunda kayıt için kullanılabilecek yöntemler hakkında bilgiler verilmiştir. Beşinci bölümde elektro gitar pedallarının kullanılması muhtemel olası sinyal akışları anlatılmış ve bu akışlara örnekler olacak şekilde kayıtlar yapılmıştır. Altıncı bölümde bu kayıtlar hakkında bilgi verişmiş ve kayıtların görsel örneklerine yer verilmiştir. Yedinci bölümde ise bu kayıtlar tartışma ve sonuç olarak ele alınmış farklı sinyal akışlarının müzik prodüksiyonunda kullanımı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the electric guitar being invented and used in music production, it has become a significant instrument of popular music culture. Especially, it shaped the popular music in the 60's and 70's to a considerable extent. In time, as the electric guitar became more and more popular, new models were manufactured and diversity increased. The electric guitar's timbre and its structure, because of which its acoustically produced sound is not loud, finds a meaning when the magnetics it contains produce a signal and this signal is made rotund with the help of an amplifier. As the years passed, lots of manufacturers created various models and brands of guitars and amplifiers. In addition to that, guitar pedals have as much impact as amplifiers in helping the electric guitar gain its timber. Guitar pedals allow the same effects that are used in music production to be used on an electric guitar. While most of the guitar pedals copy the effects used in music production, there are also ones which are produced particularly for the guitar. In the early days, guitar pedals were used by being connected between the guitar and the amplifier with the help of a cable. Later on, with the progressing technology, different signal chain routes which these pedals could use were discovered and they were also put into use. In the first chapter, after the introduction which includes the basic information about the guitar production, a coverage of a brief history of the electric guitar and amplifiers is provided. In the third chapter, basic information about electric guitar effect pedals and a brief history of pedals are handled. In the fourth chapter, the methods which may be used for recording in electric guitar production in today's world are discussed. In the fifth chapter, the potential signal flows which have the possibility to be used in electric guitar pedals are presented and recordings were made to be given as examples to these flows. In the sixth chapter, information about these recordings are presented and their visual examples are shown. Finally, in the seventh chapter, these recordings are handled as a discussion and a conclusion, and the usage of different signal flows in music production is discussed.