Sınır ötesi e-ticarette tüketicilerin bilgi teknolojileri kullanımının ve web sitesi hizmet kalitesinin yeniden satın alma niyetine etkisinde tüketici bilgilendirmenin aracılık rolü
The intermediary role of consumer informedness in the effect of consumers' use of information technologies and website service quality on repurchase intention in cross-border e-commerce
- Tez No: 807759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM KARABOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Yönetim Bilişim Sistemleri, İşletme, Science and Technology, Management Information Systems, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sınır ötesi e-ticaret, Tüketici BT (Bilgi Teknolojileri) kullanımı, Web site hizmet kalitesi, Tüketici bilgilendirme, Yeniden satın alma niyeti, Cross-border e-commerce, Consumer IT (Information Technologies) use, Website service quality, Consumer informedness, Repurchase intention
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sınır ötesi e-ticaret, global bazda faaliyet gösteren elektronik pazaryerleri veya uluslararası müşterileri hedefleyen firmaların kendi kurdukları e-ticaret sitelerini kullanarak gerçekleştirilen, coğrafi konuma göre farklılık gösteren, klasik e-ticarete nazaran daha uzun lojistik sürelerine sahip ve gümrük denetimi zorunluluğu olan e-ticaret türü olarak tanımlanabilir. Bu tanımlamadan hareketle sınır ötesi e-ticarette hizmet kalitesi, bilgi teknoloji kullanımı ve tüketici bilgilendirmenin önemli unsurlar olduğu düşünülmektedir. Gelişen ekonomik trendler arasında büyüme sağlayan e-ticaret, yıllarca faaliyet göstermek ve karlılığını artırmak isteyen firmalar açısından yeni müşteri kazanmak ve mevcut müşterileri ile ilişkilerini devam ettirmek açısından önemlidir. Bu sebeple yeniden satın alma niyetini etkileyen söz konusu unsurları sınır ötesi e-ticaret firmalarının dikkate alması gerektiği düşünülmektedir. Bu çalışmada, sınır ötesi e-ticaret kavramı ve sınır ötesi e-ticarette karşılaşılan sorunlar, sınır ötesi e-ticarette yeniden satın alma niyetiyle ilişkili olduğu düşünülen tüketici bilgi teknoloji kullanımı ve web sitesi hizmet kalitesi kavramalarının sınır ötesi e-ticaretteki önemi açıklanmaktadır. Bu amaçla sınır ötesi e-ticaret alışverişi yapan katılımcılar üzerinde anket ile veri toplanmış, elde edilen veriler Yapısal Eşitlik Modellemesi yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizler ışığında, Tüketici Bilgi Teknolojileri Kullanımı ile Tüketici Bilgilendirme arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı, Web Site Kullanım Kolaylığı ile Yeniden Satın Alma Niyeti arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu ve Tüketici Bilgilendirme ile Yeniden Satın Alma Niyeti arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca Tüketici Bilgi Teknoloji Kullanımı ile Yeniden Satın Alma Niyeti arasında Tüketici Bilgilendirmenin aracılık ilişkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cross-border e-commerce, electronic marketplaces operating on a global basis or e-commerce that is carried out by using e-commerce sites established by companies targeting international customers, differs according to geographical location, has longer logistics times than classical e-commerce and has customs inspection obligation. identified as a type. Based on this definition, it is thought that service quality, use of information technology and consumer information are important factors in cross-border e-commerce. E-commerce, which provides growth among developing economic trends, is important for companies that want to operate for years and increase their profitability in terms of gaining new customers and maintaining their relations with existing customers. For this reason, it is thought that cross-border e-commerce companies should consider these factors that affect repurchase intention. In this study, the cross-border e-commerce and problems of cross-border e-commerce, the importance of consumer information technology use and website service quality in cross-border e-commerce, which are thought to be related to repurchase intention in cross-border e-commerce, are explained. For this purpose, data were collected through a questionnaire on the participants doing cross-border e-commerce shopping and the data obtained were analyzed by the Structural Equation Modeling method. In the light of the analysis, it has been concluded that there is no significant relationship between Consumer IT (Information Technologies) Use and Consumer Informedness, there is a significant relationship between Web Site Ease of Use and Repurchase Intention, and there is a significant relationship between Consumer Informedness and Repurchase Intention. In addition, it was concluded that there is no mediation relationship between Consumer IT Use and Repurchase Intention.