Beden kitle indeksi (BKI) ile belirlenmiş zayıf ve obez bireylerde bağırsak mikrobiyota profilinin karşılaştırılması
Comparison of gut microbiota profile in lean and obese individuals determined BY body mass index (BMI) body
- Tez No: 656008
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA KÖKSAL ÇAKIRLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak Mikrobiyotası, Obezite, Probiyotik, Disbiyozis, Mikrobiyom, Gut Microbiota, Obesity, Probiotics, Dysbiosis, Microbiome
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Obezite birçok hastalığa eşlik ettiği için hayat kalitesini düşüren, tedavisi önem taşıyan bir halk sağlığı sorunudur. Gelişen tedavi yöntemleri ve teknolojiye rağmen obezite bütün toplumlarda hızla artmaktadır. Obezite vücuda besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasından yani enerji dengesinin bozulmasından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut kitlesine oranla artması ile karakterize kronik bir hastalıktır. Son yıllarda mikrobiyota ile ilgili çalışmalarla bağırsak mikrobiyotasının enerji dengesi üzerinde rol oynayarak obezitenin ortaya çıkmasına yol açtığına dair kanıtlar hızla artmaktadır. Çalışmalar beslenme şeklinin bağırsak mikrobiyotasını etkilediğini göstermektedir. Mikrobiyotadaki çeşitliliğin ve faydalı bakteri sayısının azalması obeziteyi tetiklemektir. Moleküler yöntemlerdeki son gelişmeler sayesinde polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve yeni nesil sekanslama (NGS) uygulaması ile mikrobiyota profili çıkarıldığında, obez hastalarda zayıf hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı farklar bildirilmiştir. Bulgular bağırsak mikrobiyotasının ağırlık kontrolünde önemli rol oynadığını doğrulamaktadır. Zayıf insanların obezite tedavisinde yeni tedavilere yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Ülkelerin yaşam şekli ve beslenme alışkanlıkları farklı olduğundan bağırsak mikrobiyota profilinin farklı olduğu belirtilmektedir. Batılıların, Japonların, Afrika halkının mikrobiyota profili değişiktir. Türk popülasyonunda mikrobiyota profilini araştırmak amaçlı yapılan çalışmaya Özel Başakşehir Cerrahi Tıp Merkezi diyet polikliniğine müracaat eden danışanlardan ölçütleri uyan, BKI (16.1- 41.7 kg/m²) 15 obez ve 15 zayıf gönüllü alınmıştır. PCR ve NGS ile mikrobiyota profili çıkarılarak, yarı yapılandırılmış bilgi formuyla mikrobiyota oluşumuna ilişkin bilgiler alınmış, değerlendirilmiş, mikrobiyota profilleri ile ilişkilendirilmiştir. Zayıf ve obez bireylerin besin tüketimlerinin benzer olduğu görülmüştür. Çocuklukda paketli ürün kullanımı, anne sütü alma süresi ve yetişkinlikde fast-food kullanımı, çocuklukda ve yetişkinlikde yağlı yiyecekleri sevme ile anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Ülkemiz popülasyonunda obez ve zayıflara ait mikrobiyota profilinde Firmicutes, Proteobacteria, Actinobacteria arasında fark anlamlı bulunmamış, Bacteroides arasındaki fark ve Firmicutes/Bacteroides oranı anlamlı bulunmuştur. BKI ile en yüksek korelasyon gösteren taksonun Micromonosporaceae ailesi olduğu tespit edilmiştir. Başka toplumlara ait popülasyonda, bakteri biyoçeşitliliği ve bolluğu zayıflarda fazla iken, Türk toplumuna ait popülasyonda, obezlerde, daha fazla bakteri biyoçeşitliliği ve bolluğu görülmüştür ve sonuç anlamlı bulunmuştur. Obez insanlarda bakteri çeşitliliğinin ve bolluğunun zayıflara göre daha yüksek olması dikkat çekicidir. Diğer ülke popülasyonlarının mikrobiyota profilinde görülmeyen, ülkemizde görülen Mikromonosporaceae'nin BKİ ile ilişkilendirilmesi farkı daha net ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Since obesity accompanies many diseases, it is a public health problem that reduces the quality of life and is important to treat. Despite advancing treatment methods and technology, obesity is increasing rapidly in all societies. Obesity is a chronic disease characterized by an increase in body fat mass compared to lean body mass, resulting from the fact that the energy taken into the body with food is more than the energy consumed, that is, the energy balance is disrupted. In recent years, evidence has been increasing rapidly with studies on microbiota that intestinal microbiota plays a role in the energy balance and causes obesity. Studies show that diet of affects gut microbiota. The reduction in diversity and the number of beneficial bacteria in the microbiota triggers obesity. Thanks to the recent advances in molecular methods, when microbiota profile is obtained with polymerase chain reaction (PCR) and next-generation sequencing (NGS), statistically significant differences have been reported in obese patients compared to lean patients. The findings confirm that the gut microbiota plays an important role in weight control. It is thought that frail people can help with new treatments to treat obesity. It is stated that the intestinal microbiota profile is different because the lifestyle and eating habits of the countries are different. The microbiota profile of Westerners, Japanese and African people is different. In the study conducted to investigate the microbiota profile in the Turkish population, 15 obese and 15 lean volunteers with BMI (16.1- 41.7 kg / m²) who applied to the diet outpatient clinic of Private Başakşehir Surgical Medical Center were included. Microbiota profiling with PCR and NGS was obtained, information on microbiota formation was obtained, evaluated and associated with microbiota profiles with semi-structured information form. It was observed that the food consumption of lean and obese individuals was similar. Significant results were found with the use of packaged products in childhood, the duration of breastfeeding, and the use of fast-food in adulthood, and liking fatty foods in childhood and adulthood. No significant difference was found between Firmicutes, Proteobacteria, Actinobacteria in the microbiota profile of obese and underweight people in our population, and the difference between Bacteroides and Firmicutes / Bacteroides ratio was found to be significant. It was determined that the taxon showing the highest correlation with BMI was the Micromonosporaceae family. In the population belonging to other societies, bacterial biodiversity and abundance are high in the weak, whereas in the population belonging to the Turkish population, more bacterial biodiversity and abundance were observed in obese people, and the result was found to be significant. It is noteworthy that the variety and abundance of bacteria in obese people is higher than in the lean ones. Associating Micromonosporaceae, which is not seen in the microbiota profile of other country populations, with BMI reveals the difference more clearly.