Doğumda uygulanan kontrollü masajın doğum ağrısı ve süresi ile anne memnuniyetine etkisi
The effect of controlled massage applied at birth on labor pain and duration and maternal satisfaction
  1. Tez No: 656045
  2. Yazar: GÜLÜZAR SADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum, doğum ağrısı, doğum süresi, masaj, memnuniyet, Birth, labor duration, labor pain, massage, satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu araştırma, doğumda uygulanan kontrollü masajın doğum ağrısı ve süresi ile anne memnuniyetine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma, randomize kontrollü klinik bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırma, Şubat-Kasım 2019 tarihleri arasında Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi doğumhanesine kabul edilen gebeler randomize olarak 3 gruba atanmıştır. A grubu rutin hastane bakımı alan (kontrol grubu n=53), B grubu ebe kontrollü masaj uygulanan (n=50) ve C grubu gebe kontrollü masaj uygulanan (n=51) gebelerden oluşmaktadır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ)”,“Sözel Kategori Ölçeği (SKÖ)”,“Partograf”,“Birey Kontrollü Masaj Takip Formu”ve“Normal Doğumda Anne Memnuniyetini Değerlendirme Ölçeği (NDAMDÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Gebelerin GKÖ ve SKÖ puan ortalamaları karşılaştırıldığında; deney grubunda bulunan gebelerin ağrı algılama düzeylerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğu ve puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p0.05). Deney grupları arasında ortalama masaj süreleri fazlara göre ortalama toplam süre için gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p0.05); ancak geçiş fazında gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p0.05) Sonuç: Araştırmada kullanılan kontrollü masaj uygulamasının algılanan doğum ağrısını azaltmada etkili olduğu ancak doğum süresi ve anne memnuniyeti üzerinde etkili olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to determine the effect of controlled massage applied at birth on labor pain and duration and maternal satisfaction. Materials and Methods: The study was conducted as a randomized, controlled research. The research was conducted with 154 randomized pregnant women admitted to Erzurum Nenehatun Obstetrics and Maternity hospital between February-November 2019. The study consisted of 3 different groups: Group A included the pregnant women who received routine hospital care (control group n=53), Group B included the pregnant women who received midwife-controlled massage (n=50), and the Group C consisted of the pregnant women who received self-controlled massage (n=51). The data were collected using the“Personal Information Form”,“Visual Analog Scale (VAS)”,“Verbal Category Scale (VCS)”,“Partograph”,“Individual Controlled Massage Follow-up Form”, and“The Scale for Measuring Maternal Satisfaction in Normal Birth (MMSNB)”. Results: The comparison of the VAS and VRS score averages of the pregnant women showed that the perceived pain levels of the pregnant women in the experimental group were lower than in the control group, and the difference between the score averages was statistically significant (p0.05). In the comparison of the average massaging time between the experimental groups, it was found that the difference between the groups was statistically significant both for the phases and for the average total time (p0.05), but the difference between the groups was found to be statistically significant in the transition phase (p0.05). Conclusion: The controlled massage practice used in the study was found to be effective in reducing perceived labor pain, but not on maternal satisfaction during normal delivery.