Doğum sonu konfor düzeyinin emzirme öz-yeterlilik ve emzirme başarısı üzerine etkisi
The effect of postpartum comfort level on breastfeeding self-efficacy and breastfeeding success
- Tez No: 656056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AYDIN KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum Sonu Konfor, Ebelik, Emzirme Başarısı, Emzirme Öz-Yeterliliği, Lohusa, Postpartum Comfort, Breastfeeding Success, Breastfeeding Self-Efficacy, Midwifery, Puerperant
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışma; primipar kadınların doğum sonu konfor düzeyinin emzirme öz-yeterlilik ve emzirme başarısı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı olarak planlanan çalışma, bir kamu hastanesinde Şubat 2019-Aralık 2019 tarihleri arasında doğum yapan 323 primipar kadın ile yürütüldü. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve“Doğum Sonu Konfor Ölçeği (DSKÖ)”,“LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği”ve“Emzirme Öz-yeterlilik Ölçeği (EÖYÖ)”kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların DSKÖ puan ortalaması 119.8±5.8, EÖYÖ puan ortalaması 53.3±6.5 iken LATCH Emzirme ve Tanılama ölçeği puan ortalaması 5.8±1.0 olduğu belirlendi. Kadınların öğrenim durumları, aile tipi, çalışma durumları ile EÖY ölçeği puanları arasında anlamlı fark saptanırken, epizyotomi varlığı, ilk emzirme zamanı, refakatçi varlığı ve emzirme sırasında destek ile hem EÖY hem de DSKÖ toplam puanları arasında anlamlı fark olduğu belirlendi. Gelir durumu ve bakım beklentilerinin karşılanma durumunun ise LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği puanlarını anlamlı olarak farklılaştırdığı belirlendi. Ayrıca, doğum sonu konfor ve emzirme öz yeterliliği arasında pozitif yönlü zayıf korelasyon tespit edildi. Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda pek çok faktörün doğum sonu konforu, emzirme öz yeterliliği ve emzirme başarısını etkilediği belirlendi. Ayrıca, annelerin doğum sonu konforlarının, emzirme öz yeterliliği üzerinde etkili bir faktör olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was carried out to determine the effect of the postpartum comfort level of primipar women on breastfeeding self-efficacy and breastfeeding success. Materials and Methods: The experimentally planned study as descriptive, was conducted with 323 primipar women who delivered between February 2019 and December 2019 in a public hospital.“Personal Information Form”and“Postpartum Comfort Scale (PCS)”,“LATCH Breastfeeding Diagnosis Scale”and“Breastfeeding Self-Efficacy Scale (BSES)”were used to collect the data. Results: It was determined that the women participating in the study had an average score of PCS 119.8 ± 5.8 and the mean score of BSES was 53.3 ± 6.5, and the mean score of LATCH Breastfeeding and Diagnosis scale was 5.8 ± 1.0. While there was a significant difference between women's educational status, family type, employment status, and the scale of the ESM, there was a significant difference between the presence of episiotomy, the time of first breastfeeding, the presence of companion and support during breastfeeding and both BSES and PCS total scores. It was determined that the diagnostic scale scores that meet the LATCH breastfeeding income status and care expectations differ significantly. In addition, a weak positive correlation was found between postpartum comfort and breastfeeding self-efficacy. Conclusion: In line with these results, it was determined that many factors affect postpartum comfort, breastfeeding self-efficacy and breastfeeding success. Also, it can be said that the postpartum comforts of mothers are an effective factor on breastfeeding self-efficacy.