Bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşirelerin psikolojik dayanıklılıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of psychological resilience of nurses working in A training and research hospital
  1. Tez No: 656057
  2. Yazar: BUKET DÖNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN BABAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Psikolojik Dayanıklılık, Psikososyal Sorunlar, Nursing, Psychological Resilience, Psychosocial Problems
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma hemşirelerin psikolojik dayanıklılıklarını değerlendirmek, hemşirelerin sosyodemografik özellikleriyle psikolojik dayanıklılıklarının anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma evrenini bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışmakta olan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçim yöntemi kullanılmamıştır, araştırmaya katılmaya gönüllü olan hemşireler araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmaya 201 kadın, 62 erkek olmak üzere 263 hemşire katılmıştır. Araştırmada veriler yetişkinler için psikolojik dayanıklılık ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden sayı, yüzde, ortalama, standart sapma; non-parametrik testlerden Kruskal Wallis F İstatistiği ve Mann Whitney-U Testi ayrıca farklılaşmanın kaynağının belirlenmesi amacıyla Bonferroni ikili karşılaştırmalar kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşireler 20-45 yaş arasındadır. %76.4'ü kadın, %65.4'ü bekar, %71.1'i lisans mezunu ve %7.2'sinin kronik hastalığı olduğu bulunmuştur. Hemşirelerin Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeğinden aldıkları puan ortalaması 128,34'tür. Hemşirelerin ölçeğin alt boyutlarından aldıkları puan ortalaması en düşük 15,95 puanla gelecek kaygısı , en yüksek 28,12 puanla da sosyal kaynaklar alt boyutu olarak bulunmuştur. Hemşirelerin sosyodemografik özellikleri psikolojik dayanıklılık ölçeği ile karşılaştırılmıştır ve yaşa, cinsiyete, kardeş sayısına, kronik hastalık durumuna, meslekte çalışma süresine, haftalık ortalama çalışma süresine, çalıştığı birimle ilgili eğitim alma durumuna göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Buna karşılık medeni duruma, eğitim durumuna, çalışılan birime, birimde çalışma süresine, ortalama ayda tutulan gece nöbeti sayısına, istihdam şekline, hemşirelik mesleğini yerine getirirken yaşadığı mutluluk ve memnun olma durumuna göre anlamlı farklılık göstermiştir. Araştırma bulgularına göre psikolojik dayanıklılığı düşük ve risk altındaki hemşirelerin tespit edilmesi, koruyucu önlemlerin alınması, karşılaştıkları sorunlara yönelik çözümler oluşturulması, psikolojik dayanıklılıkla ilgili eğitim verilmesi ve psikolojik dayanıklılığın geliştirilmesi doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to evaluate the psychological resilience of nurses and to determine whether the socio-demographic characteristics of nurses differ significantly with their psychological resilience. The research population consists of nurses working in a training and research hospital. In this research, no sampling method was used as it was voluntary to participate in the study. 263 nurses consisting of 201 females and 62 males participated in the study. The data in the study were collected using psychological resilience scale and personal information form for adults. For analyzing the data, among descriptive statistics number, percentage, average and standard deviation were used while among non- parametric tests Kruskal Wallis F Statistics and Mann Whitney-U Test were used. Moreover, Bonferroni binary comparisons were used to determine the source of differentiation. The nurses who participated in the study are between the ages of 20- 45. It was found that 76.4% were women, 65.4% were single, 71.1% were university graduates and 7.2% had chronic diseases. The average score of nurses on the Psychological Resilience Scale for Adults is 128.34. Average point that nurses got was with its lowest as 15,95 for future anxiety and the highest as 28,12 for social sources among the sub-dimensions of scale. The sociodemographic characteristics of the nurses were compared with the psychological resilience scale and it did not differ significantly according to age, gender, number of siblings, chronic disease status, seniority, weekly average working time, and taking education related to the unit they work for. On the other hand, there is a significant difference in accordance with marital status, education level, working unit, duration of work in the unit, average number of night shifts in the month, employment type, happiness and satisfaction while performing the nursing profession. According to the research findings suggestions have been made in order to identify nurses with low psychological resilience and at risk, to take protective measures, to create solutions for the problems they face, to provide training on psychological resilience and to improve psychological resilience.