Sisplatin ile oluşturulan deneysel karaciğer hasarında Myricetin'in koruyucu etkisinin incelenmesi
Investigation of the protective effect of Myricetin in cisplatin-induced experimental liver injury
- Tez No: 656055
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TOLUK, DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sisplatin, Myricetin, Karaciğer, Antioksidan, Hepatotoksisite, Sıçan, Cisplatin, Myricetin, Liver, Antioxidant, Hepatotoxicity, Rat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kanser tedavisinde sıkça kullanılan ilaçlardan olan sisplatinin başta karaciğer olmak üzere çok sayıda doku ve organa zarar verdiği bilinmektedir. Flavonoidlerin önemli alt gruplarından biri olan flavonol alt grubu son derece güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Buçalışmada Sisplatin ile deneysel olarak oluşturulan karaciğer hasarında Myricetin'in koruyucu etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, 40 adet Sprague dawley sıçan karaciğer dokusunda Sisplatin'e bağlı hasar modeli oluşturuldu. Oluşturulan hasar histopatolojik olarak incelendi ve immunohistokimyasal boyamalar aracılığıyla HSP70 ve HSP90 proteinlerinin immunreaktivitelerindeki değişimler belirlendi. Çalışmamızda elde edilen histolojik sonuçlara göre; Sisplatin grubuna ait karaciğer doku kesitlerinin bazı bölgelerinde klasik lobül yapısında bozulmalar, vena sentralisten perifere doğru uzanan hepatosit kordonlarında dağılmalar, sinüzoid yapılanmasında bozulmalar ve bazı hepatosit hücrelerinin daha eozinofilik boyandığı belirlendi. Myricetin+Sisplatin grubunda klasik lobül yapısının sisplatin grubuna kıyasla daha düzenli olduğu, bu grupta yoğun eozinofili gösteren hücrelerde de azalma gözlendi. İmmunohistokimyasal sonuçlar ise hem HSP70 hem de HSP90 karaciğer dokusu hepatositlerinde pozitif immunoreaktivite gösterdi. Apopitotik bulgular ise TUNEL metoduyla belirlendi. TUNEL pozitif hücre sayısı kontrol grubuna kıyasla sisplatin grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu belirlendi. Bu artış sisplatin+myricetin grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azaldı. Sonuç olarak, Myricetin'in Sisplatin kaynaklı karaciğer hasarında göz ardı edilmemesi gereken önemli bir antioksidan maddedir.
Özet (Çeviri)
It is known that cisplatin, which is one of the frequently used drugs in cancer treatment, damages many tissues and organs, especially the liver. The flavonol subgroup, one of the important subgroups of flavonoids, has extremely powerful antioxidant properties. In this study, it was aimed to investigate the protective effect of Myricetin in liver damage induced experimentally with Cisplatin. For this purpose, a Cisplatin-induced injury model was created in 40 Spraguedawley rat liver tissues. The damage created was examined histopathologically and changes in the immunoreactivities of HSP70 and HSP90 proteins were determined by means of immunohistochemical staining. According to the histological results obtained in our study; Disruptions in the classical lobule structure in some parts of the liver tissue sections belonging to the cisplatin group, disruption in the hepatocyte cords extending from the vena centralis to the periphery, disruptions in the sinusoid structure, and some hepatocyte cells were found to be more eosinophilic. Classical lobule structure was more regular in the Myricetin + Cisplatin group compared to the cisplatin group, and a decrease was observed in cells with intense eosinophilia in this group. Immunohistochemical results showed positive immunoreactivity in both HSP70 and HSP90 liver tissue hepatocytes. Apoptotic findings were determined by the TUNEL method. It was determined that there was a statistically significant increase in TUNEL positive cell number in the cisplatin group compared to the control group. This increase was statistically significantly decreased in the cisplatin + myricetin group. As a result, Myricetin is an important antioxidant substance that should not be ignored in Cisplatin-induced liver damage.