Zargana, Belone belone (Linnaeus, 1760)'nin Karadeniz ve Marmara denizi popülasyonlarında otolit özelliklerinin belirlenmesi
Determination of otolith characteristics in Black Sea and Marmara sea populations of garfish , Belone belone (Linnaeus, 1760)
- Tez No: 656065
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA BOSTANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Belone belone, Karadeniz, Marmara Denizi, Otolit Morfometrisi, Belone belone, Black Sea, Sea of Marmara, Otolith Morphometry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmada, Kocaeli'nin Karadeniz ve Marmara Denizi kıyılarından Ekim-Kasım 2018 tarihleri arasında yakalanan 221 adet Zargana (Belone belone Linnaeus, 1761) bireyinin otolit özelliklerinin, morfometri ve biyometrilerinin, total boy ile ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Karadeniz örnekleri Kocaeli Kandıra'dan (79 ♀, 29 ♂), Marmara Denizi örnekleri Kocaeli Darıca'dan (87 ♀, 26 ♂) yakalanmıştır. Çalışmada elde edilen örneklerin total boyları Karadeniz'de 30.4-44.5 cm iken, Marmara Denizi'nde 27.9-51.6 cm aralığındadır. Ağırlıkları ise Karadeniz'de 32.6-92.0 g ve Marmara Denizi'nde 15.4-91.6 g arasında dağılım göstermektedir. Her iki popülasyon için, dişi ve erkek bireylerde tüm değerler arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz bulunduğundan (P>0.05), hesaplamalar tüm bireyler üzerinden yapılmıştır. Her bir otolit çifti için otolit ağırlığı, boyu, genişliği, alanı ve çevresi ölçülmüştür. Paired-t testi sonuçlarına göre, sol ve sağ otolitler arasında istatiksel manada fark olmadığından (P>0.05) her iki popülasyon için de tüm hesaplamalarda sol otolitler tercih edilmiştir. Karadeniz örneklerinde şekil faktörü, yuvarlaklık, OB/OG oranı, dairesellik, dikdörtgenlik, eliptiklik ortalamaları sırasıyla, 0.649, 0.529, 1.787, 18.562, 0.706, 0.281, Marmara Denizi örneklerinde ise 0.672, 0.519, 1.834, 17.931, 0.710, 0.292 olarak hesaplanmıştır. Her bir otolit değişkeni açısından, Kandıra ve Darıca popülasyonları arasında fark olmadığı belirlenmiştir (P>0.05). İki popülasyon için, otolit biyometrileri ile balık boyu arasındaki ilişkiler de ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Balık boyuyla otolit biyometrileri arasındaki ilişki katsayıları, popülasyonlar arasında karşılaştırıldığında, Darıca'dan (Marmara Denizi) yakalanan bireylerde ilişki katsayılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Hem ışık hem de elektron mikroskobunda, türün farklı iki popülasyonuna ait otolitleri karşılaştırılarak Karadeniz ve Marmara Denizi popülasyonlarında daha önce tespit edilmemiş olan otolit morfolojileri ve biyometri verileri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the relationships between total length and otolith characteristics, morphometry and biometrics in 221 Garfish (Belone belone Linnaeus, 1761) individual caught between October and November 2018 in the Sea of Marmara and Black Sea coasts of Kocaeli. Black Sea samples were caught from Kocaeli Kandıra (79 ♀, 29 ♂), Sea of Marmara samples from Kocaeli Darıca (87 ♀, 26 ♂). The total length of the samples obtained in the study is between 30.4 cm and 44.5 cm in the Black Sea and 27.9 cm and 51.6 cm in the Sea of Marmara. Their weights range between 32.6 g and 92.0 g in the Black Sea and between 15.4 g and 91.6 g in the Sea of Marmara. Since the differences between all values of male and female individuals in both populations were not statistically different (P> 0.05), calculations were made from all individuals. The otolith weigth, length, width, area and perimeter were measured for each pair of otoliths. According to Paired-t test results, left otoliths were preferred in all calculations for both populations since there was no statistically significant difference between left and right otoliths (P>0.05). The form factor, roundness, OB/OG ratio, circularity, rectangularity, ellipticity average values were calculated as 0.649, 0.529, 1.787, 18.562, 0.706, 0.281 in the Black Sea samples, and 0.672, 0.519, 1.834, 17.931, 0.710, 0.292 in the Sea of Marmara samples, respectively. In terms of each otolith variable, it was determined that there was no difference between Kandıra and Darıca populations (P>0.05). The relationships between otolith biometrics and fish size were also evaluated separately for the two populations. When the correlation coefficients between fish size and otolith biometrics were compared between populations it was determined that the correlation coefficients were higher in individuals caught from Darıca (Marmara Sea). Otolith morphologies and biometry data that were not previously detected in the Black Sea and Sea of Marmara populations were determined by comparing otoliths belonging to two different populations of the species using both light and electron microscopes.