Düşük enerji seviyelerinde elektron-molekül çarpışma teorisi
The collision of electron with molecule at low energies are investigated
- Tez No: 65616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUDE SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çarpışma, Saçılma, Elektron, Molekül, Düşük Enerji, Collision, scattering, electron, molecule, low energy
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
IV Özet Düşük Enerji Seviyelerinde Elektron-Molekül Çarpışma Teorisi İbrahim SARI Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Danışman: Doç. Dr. Mesude SAĞLAM Şubat 1997 Bu çalışmada, düşük enerjilerde elektron-molekül çarpışmaları incelenmiştir. Bu tez beş bölümden ibarettir. İlk bölümde, elektronların moleküller ile çarpışmalarının atmosferik, intersteller süreçlerde, plazma; lazer ve astrofizikte önemli rol oynadıklarını vurguladık. İkinci bölümde elektron-molekül etkileşmeleri gelen elektronun enerjisine göre; düşük, orta ve yüksek enerji bölgelerine ayrıldı. Üçüncü bölümde elektron-molekül etkileşmeleri; Statik, değiş-tokuş ve kutuplanmaya ayrıldı. Elektron-molekül etkileşmeleri kısa-menzilli, uzun menzilli ve rezonans tipleri olarak ileri bir sınıflama yapıldı. Dördüncü bölümde bazı potansiyeller için toplam tesir kesiti hesabı, merkezcil alandan saçılma teorisinin özeti, bağımsız atom modeli, küresel olma yan potansiyelin merkezcil açılımı, çok atomlu moleküllerin ele alınması, inelastik saçılma süreçleri olarak incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde, merkezi bir potansiyelden saçılmanın teori si, bağımsız-atom modeli, küresel olmayan potansiyel'in tek-merkez açılımı, çok atomlu moleküller ve esnek olmayan saçılma süreçleri verildi. Son bölüm, tartışma ve sonuçları içerir.
Özet (Çeviri)
Summary The Collision Of Electron with Molecule at Low Energies are investigated. By İbrahim SARI Master Thesis, Department of Physics Supervisor: Assoc. Doc. Mesude SA?LAM February 1997 In this study, the collision of electron with molecule at low energies are investigated. The thesis is consist of five sections. In the first section, we emphasized that collision of electrons with molecules plays an important role in atmospheric, interstellar space processes, plasma, laser and astrophysics. In the second section, electron-molecule interactions are divided according to the incident electron energy in to three energy regions as low, medium and high. In section three, electron-molecule interaction are decomposed in to static, exchange and polarization parts. Further classification (of electron- molecule interactions) is made as short range, long large and rezonans types. In section four, summary of the theory for scattering from a central field, independent-atom model, one-center expansion of nonspherical potential, polyatomic molecules and theoretical formulation of inelastic scattering processes are given. The last section contains discussions and conclusion.