İnfertilite hastalarındaki klinik durumların (varikosel-azospermi) antioksidan ve inflamazom mekanizma üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of clinical conditions (varicocele-azoospermia) on antioxidant and inflammatory mechanism in infertility patients
- Tez No: 656230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KATI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, antioksidan, azospermi, varikosel, NLRP3, IL-1 beta, Infertility, antioxidant, azoospermia, varicocele, NLRP3, IL-1 beta
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Giriş ve Amaç: Gebelikle ilgili herhangi bir koruma önlemi olmaksızın 1 yıl süreyle düzenli cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler için infertilite söz konusudur. Vücuttaki antioksidanlar ve serbest oksijen radikalleri arasındaki dengesizlik sonucu ortaya çıkan oksidatif stres, spermlere zarar vererek infertiliteye sebep olabilir. Varikoseli olan erkeklerde serum, testis ve semende serbest oksijen radikalleri artışı olduğu bilinmektedir. İnflamazom, inflamasyon üretme potansiyeli olan uyaranları tanıyan ve buna yanıt olarak proinflamatuar sitokinlerin üretimi ve salgılanmasından sorumlu süreci yöneten bir protein kompleksidir. Farklı tipte inflamazom yapıları bulunmakla birlikte son yıllarda tip 2 diyabet, insülin direnci ve obezite ile ilişkisi rapor edilen ana inflamazom, NLRP3 (Nod-like receptor pyrin domain-containing 3) inflamazomudur. Bu çalışmada, antioksidan mekanizmalarla birlikte, NLRP3 inflamazomu ve düzenleyici mekanizmalarının infertilite etyolojisi ile bağlantısını araştırmayı hedefledik. Metot: Bu çalışmaya üniversitemiz etik kurulu onayı ile Eylül 2019 - Temmuz 2020 tarihleri arasında infertilite nedeniyle üroloji poliklinğimize başvuran 20-45 yaş arası erkek bireylerden belirlenen 4 ayrı hasta grubunun kriterlerine uyan rastgele toplam 88 hasta dahil edildi. Erkek hastalardan 21 gün ara ile 2 adet sperm numunesi alındı. Aynı şekilde çalışmaya dahil edilen katılımcılardan NLRP3 (Pirin 3 alanı içeren NOD benzeri reseptör), IL-1 beta (İnterlökin-1 beta), TAS (Total antioksidan seviye), TOS (Total oksidan seviye) ve OSİ (Oksidatif stres indeksi) düzeyleri çalışılmak üzere venöz (antekübital ven) kan örnekleri alındı. Bu değerlendirmeler sonucunda azospermi (-) / varikosel (-), azospermi (-) / varikosel (+), azospermi (+) / varikosel (- ), azospermi (+) / varikosel (+) tanıları olan, her biri 22 bireyden oluşan 4 ayrı çalışma grubu sırayla Grup I, Grup II, Grup III ve Grup IV olarak adlandırıldı. Her hastanın serum ve sperm numunelerinde NLRP3, IL1-beta, TAS, TOS ve OSİ değerleri çalışıldı ve elde edilen veriler gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların herhangi kronik bir rahatsızlığı olmamakla birlikte tümü evli ve infertil olup, hastaların yaş ortalamasında anlamlı bir fark yoktu. Hastaların serum ve sperm parametrelerinden elde edilen veriler eşliğinde varikoseli ya da azospermisi olan hasta gruplarında NLRP3, IL-1 beta, TAS, TOS ve OSI değerleri, hem varikoseli hem de azospermisi olmayan hasta grubundan (p ˂ 0.05) anlamlı farklılık göstermiş olup daha yüksek saptandı. Oksidatif stres belirteçleri olan TAS, TOS ve OSI değerlerinin azospermik olan ve olmayan varikoselli hastalarda serum ve semen değerleri varikoseli ve azospermisi olmayan hastalara oranla her iki grubunda (varikosel + (azosperimk/non-azospermik) daha anlamlı şekilde yüksek olduğunu bulduk (p ˂ 0.05). NLRP3 inlamazomu serum ve semen değerleri azospermik ve varikoselli hastalarda anlamlı olarak azospermiden bağımsız ve varikoseli olmayan hastalara oranla daha yüksekti (p ˂ 0.05). Ancak azospermisi olmayan varikoselli hastalarda azospermiden bağımsız varikoseli olmayan hastalara kıyasla anlamlı bir yükselme saptanmadı (p > 0.05). Sonuç: Çalışmamızda IL-1β aracılı inflamatuvar yanıtların başlamasında görev alan multiprotein kompleks yapısındaki NLRP3 inflamazomu ve bu molekülün erkek infertilitesi ile olan ilişkisinin ele aldık. Elde ettiğimiz veriler ışığında incelediğimiz objektif parametrelerden serum ve sperm NLRP3, IL-1β, TAS, TOS ve OSI değerlerinin azospermi ve varikoseli olan infertil erkeklerde anlamlı derecede yüksek olduğunu tespit ettik. Bu çerçevede, NLRP3 molekülü inflamatuvar ve düzenleyici mekanizmalarda yeni potansiyel hedefleri temsil edebilir ve belki ileride infertilite tedavisinde ek fayda sağlayabilir. Özellikle varikoseli olan hastalarda yükselmesi infertilite tedavisinde varikoselektomi tedavisinin gerekliliğine karar verebilmek açısından ve verilen medikal tedavilerle proinflamatuar ortamı azaltmak için inflamozom ve oksidan molekül takibiyle düzenleyebilmek umut verici bir yaklaşım olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Infertility is a matter of concern for couples who cannot have children despite regular sexual intercourse for 1 year without any protection measures related to pregnancy. Oxidative stress caused by the imbalance between antioxidants and free oxygen radicals in the body can cause infertility by damaging the sperm. It is known that there is an increase in free oxygen radicals in serum, testes and semen in men with varicocele. Inflammasome, is a protein complex that recognizes stimuli that have the potential to produce inflammation, and governs the process responsible for the production and secretion of pro-inflammatory cytokines in response. Although there are different types of inflammasome structures, the main inflammasome, which has been reported to be associated with type 2 diabetes, insulin resistance and obesity in recent years, is NLRP3 (Nod-like receptor pyrin domain-containing 3). In this study, we aimed to investigate the connection between antioxidant mechanisms and NLRP3 inflammasome and regulatory mechanisms with the etiology of infertility. Methods: A total of 88 randomly selected patients who met the criteria of 4 different patient groups between the ages of 20-45 who applied to our urology outpatient clinic due to infertility between September 2019 and July 2020 with the approval of the ethics committee of our university were included in this study. 2 sperm specimens were taken from male patients every 21 days. In the same way, venous blood (antecubital vein) samples were taken from the participants to study NLRP3 (Nod-like receptor pyrin domain-containing 3), IL-1 beta (Interleukin-1 beta), TAS (total antioxidant status), TOS (Total oxidant status), and OSI (Oxıdatıve stress ındex) levels. As a result of these evaluations, four separate study groups, each consisting of 22 individuals, with diagnoses of azoospermia (-) / varicocele (-), azoospermia (-) / varicocele (+), azoospermia (+) / varicocele (-), azoospermia (+) / varicocele (+) were formed. The groups formed were named as Group I, Group II, XVIII Group III and Group IV, respectively. NLRP3, IL1-beta, TAS, TOS and OSI values were studied in serum and sperm samples of each patient and the obtained data were compared between the groups. Findings: Although the patients included in the study did not have any chronic disease, they were all married and infertile, and there was no significant difference in the mean age of the patients. With the data obtained from the serum and sperm parameters of the patients, NLRP3, IL-1 beta, TAS, TOS and OSI values in the patient groups with varicocele or azoospermia showed a significant difference compared to the patient group without varicocele and azoospermia and were found higher (p < 0.05). In addition, we found that the oxidative stress markers TAS, TOS and OSI values we examined in infertile patients in our study were significantly higher in both groups (varicocele + (azoosperimic / non-azoospermic)) in patients with and without azoospermic varicocele compared to patients with varicocele and no azoospermia (p ˂ 0.05). Serum and semen values of NLRP3, one of the main molecules of our study, were significantly higher in azoospermic and varicocele patients compared to patients without azoospermia and without varicocele (p ˂ 0.05). However, no significant increase was found in patients with varicocele without azoospermia compared to patients without varicocele independent of azoospermia (p> 0.05). Conclusions: In our study, we aimed to bring a new perspective to the inflammatory and antioxidant hypothesis in the etiology of infertility and to bring up new possible treatment goals. In this context, NLRP3 inflammasome, which is a multiprotein complex that plays a role in the initiation of IL-1β mediated inflammatory responses, and its relationship with male infertility were discussed. The quality of seminal fluid analysis may be reduced in inflammatory processes, particularly through increased pro-inflammatory process, increased oxidative stress products at the supraphysiological level, and pathological spermatogenesis. Effective fertility requires a fine balance between pro and anti-inflammatory mediators. Therefore, an imbalance in the inflammatory response during fertilization and spermiogenesis can lead to a process towards fertility failure. In the light of the data we obtained from our study, we found that among the objective parameters we examined, serum and sperm NLRP3, IL-1β, TAS, TOS and OSI values were significantly higher in infertile men with azoospermia and varicocele. In this context, the NLRP3 molecule may represent new potential targets in inflammatory and regulatory mechanisms and perhaps provide further benefit in future infertility treatment. Therefore, targeting inflammasome and oxidant molecule formation to reduce the proinflammatory environment would be a promising approach.