Sivrihisar (Eskişehir) sepiyolitinin seramik bünyelerde kullanım olnaklarının araştırılması
- Tez No: 65624
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSKENDER IŞIK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Sepiyolit, Seramik, Bünye, Sepiolite, Ceramic, Bodyes
 - Yıl: 1997
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 76
Özet
IV ÖZET Sivrihisar (Eskişehir) Sepiyolitlerinin Seramik Bünyelerde Kullanım Olanaklarının Araştırılması M.Hakan Yıldız Yüksek Lisans Tezi, Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Yard.Doc.Dr. İskender Işık Mart, 1997 Bu araştırmada; Küre kili, Sındırgı kaoleni (alunitsiz), kuvars, Çine ve Simav feldispatı karışımından bir seramik bünye hazırlanmıştır. Elde edilen bu seramik bünyeye ağırlıkça %10, %20, %30, %40 ve %50 Sivrihisar (Eskişehir) sepiyoliti ilave edilmiştir. Bu seramik bünyeler presleme yöntemiyle şekillendirilip, 1000°C, 1100°C ve 1200°C de ayrı ayrı pişirilmiştir. Hazırlanan seramik malzemelerin karekterizasyonu için kuruma küçülmesi, pişme küçülmesi, kuru kırılma mukavemeti, eğilme dayanımı, su emme ve görünür porozite gibi fiziksel ve mekaniksel testler yapılmış olup; X - işim kırınımı ile faz analizleri yapılmış ve yapılan bazı seramik malzemelerin SEM foto mikrografları çekilmiştir. Hazırlanan sepiyolitli ve sepiyolitsiz seramik malzemelerin test sonuçlarının karşılaştırmalarına göre: 1. Artan sepiyolit ilavesi kuru küçülme oranım çok az (ihmal edilebilir) artırmıştır. 2.1000°C de pişirilen sepiyolitli ve sepiyolitsiz seramik malzemelerde artan sepiyolit oranlarının, pişme küçülmesi oranım artırdığı ve bu oranlanıl 1100°C de ve 1200°C lerde daha da arttığı gözlenmiştir. 3. Hazırlanan seramik malzemelerin kuru kırılma mukavemeti değeri %10 sepiyolit ilavesiyle 12.8 kg/cm2' yle en yüksek değere ulaşmış, ancak artan sepiyolit ilaveleriyle giderek düşmüştür. 4. Sepiyolit oranlan ile su emme oranları yaklaşık doğru orantılı bir ilişki göstermiştir. 5. Artan sepiyolit oranlan ile hazırlanan seramik malzemelere uygulanan eğilme dayanımı değerleri 1000°C ve 1100°C' de doğru orantılı bir ilişki göstermektedir. 1200°C deki pişirimlerde ise artan sepiyolit oranlan ile eğilme dayanımı değerleri ters orantılı bir ilişki göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigatien The Possibile Utilization of Sivrihisar's (Eskişehir) Sepiolite Within Ceramic Bodyes M.Hakan Yıldız Master Thesis, Ceramic Engineering Department Yard. Doç.Dr. İskender Işık March, 1997 In this study, the earthenware is prepared by the mixture of Küre clay, Sındırgı kaolin, quartz, Çine and Simav feldspars. Next, 10%, 20%, 30%, 40% and 50% by weight of Sivrihisar sepiolite is added to a separated part of the prepared earthenware. Then both earthenwares are shaped by isostatic pressing and fired at 1000°C, 1100°C and 1200°C separately. For the characterization of the both fired earthenwares, the tests of shrinkages (dry and fired), compressive strength, water absorption and porosity are performed. Phases analysis of the earthenwares are done by their patterns of X-ray diffraction. Some of the earthenwares are studied under SEM. On the basis of the compared test results of the specimens with and without sepiolite, the following conclusions are obtained; increasing percentage of sepiolite within the ceramic specimens increases shrinkages (both dry and fired), porosity, water absorption, torsion strength (at 1000 °C and 1100 °C), dry strength (for the 10 % of sepiolite addition). On the contrary, increasing percentages of sepiolite decreases the dry strength after 10 % addition of the sepiolite. Likewise, percentages of sepiolite displays inverse relatiouhip with tortion strength at 1200 °C fired specimens.