Otomasyonlu iş akış hatlarının analizi ve bilgisayar simülasyonu
The Analyze and the computer simulation of the automated flow lines
- Tez No: 65626
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN SÖKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Makine Mühendisliği, Education and Training, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akış Hatları, Otomasyon, Otomasyonlu İmalat, Otomasyonlu İş Akış Hatları, Esnek İmalat Sistemleri, Bilgisayarla. Tümleşik Üretim, Flow Lines, Automation, Automated Production, Automated Process Flow Lines, Flexible Manufacturing Systems, Computer Integrated Manufacturings
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
IV OTOMASYONLU İŞ AKIŞ HATLARININ ANALİZİ VE BİLGİSAYAR SİMULASYONU Erkan AKORAL Makina Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 1997 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ramazan KÖSE ÖZET Bu çalışmada, otomasyonlu iş akış hatlarının genel karakteri incelenmiştir. Yapılan incelemelerde, otomasyonlu akış hatlarının verimliliği ve bir parça başına akış hattına ödenen miktar, manual ve tam otomatik iş istasyonlarından oluşan bir hat için çıkartılmıştır. Bu analizler yapılırken alt sınır yaklaşımı ve üst sınır yaklaşımı olarak adlandırılan iki temel yaklaşım kullanılmıştır. Bu iki yaklaşım için ne gibi değişikliklerin oluştuğu incelenmiştir. Amaçlanan sonuçlan daha somut görüp değerlendirebilmek için Turbo Pascal dilinde bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu programda, imalat sanayiinde en çok kullanılan, belli başlı dört tezgahta (torna, freze, matkap ve taşlama) yapılan işlemlerin hazırlık ve işleme zamanlarını toplayıp toplam imalat zamanı hesaplanmakta ve aynca çeşitli maliyet hesaplamaları yaptırılmaktadır. Böylece, belirtilen dört tezgahı içeren imalat hatlarının analizleri yapılmak¬ tadır.
Özet (Çeviri)
THE ANALYZE AND THE COMPUTER SIMULATION OF THE AUTOMATED FLOW LINES Erkan AKORAL Mechanical Engineering,M.S. Thesis,1997 Thesis Supervisor: Assist. Prof. Ramazan KÖSE SUMMARY In this study, general character of automated flow lines has bçen surveyed. While exploring the efficiency of the automated flow lines and the cost payed per a part to the flow lines have been deducted for a line which was formed from manual and full automatic work stations. While doing these analyses, two basic approachments which are called lower limit and upper limit approachments have been used. The variations which have been formed for these two approach ments are observed. A computer program in Turbo Pascal language has been developed for the estimation of the aimed results. In this program, the production time is calculated by adding the time of preparation and process times for the most used chief four looms (lathe, fraise, drill and grinder) in production industry. Thus, the analyses of the production lines include the four looms.