İmalat hatlarını analiz eden bir yazılım geliştirilmesi ve denenmesi
Development and application of a software for the analysis of production lines
  1. Tez No: 93643
  2. Yazar: FATİH ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN ÇOĞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akış hatları, otomasyon, otomasyonlu imalat, otomasyonlu iş akış hatları, bilgisayarla tümleşik üretim
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İMALAT HATLARINI ANALIZ EDEN BİR YAZILIM GELİŞTİRİLMESİ VE DENENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Fatih ÖCAL GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mart 2000 ÖZET Bu çalışmada, kısmi ve tam otomasyonlu iş akış hatlarının genel karakteristiklerini analiz edebilecek Clipper 5.2 programlama dilinde bir yazdım geliştirilmiştir. Programa, akış hattına ve imal edilecek parçaya ait bilgiler girdi olarak girilmekte ve çıktı olarak parçanın üretim süresi, akış hattı verimi, üretilen parça basma maliyet hesaplanabilmektedir. Yazılıma, otomasyonlu akış hattında imal edilecek parçanın işlem göreceği takım tezgah bilgileri girilmekte, tanımlanacak her operasyon için hazırlık ve işlem süreleri hesaplanabilmekte ve bu veriler kullanılarak imalat hattı için kritik çevrim süresi (ideal cycle time) ve diğer istatistiki bilgiler yardımıyla gerçek ortalama üretim süresi, imalat hızı, imalat hattı verimi ve parça maliyeti hesaplanabilmektedir. Bu temel analizler yapılırken tezgah (istasyon) bozulma olasılığını modelleyen alt sınır yaklaşımı ve üst sınır yaklaşımı modelleri kullanılmıştır. Geliştirilen bu yazılım talaşlı imalatta sık kullanılan torna, freze, matkap, taşlama tezgahları (iş istasyonları) ve montaj istasyonlarından oluşturulan imalat hatlarının analizini yapabilecek niteliktedir. Geliştirilen yazılımın denenmesi için endüstride halen imalatı yapılan ve imalat safhaları bilinen 4 parça kullanılmış ve yazılımdan başarılı sonuçlar alınmıştır. Bilim Kodu: 625.02.07
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT AND APPLICATION OF A SOFTWARE FOR THE ANALYSIS OF PRODUCTION LINES (M.Sc. Thesis) Fatih ÖCAL GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY March 2000 ABSTRACT In this study, a software is developed in Clipper 5.2 programming language to analize general characteristics of production lines with partial and full automation. The information about the production line and the workpart are introduced to the program, and the production time, line efficiency and cost per part produced are calculated as the program output. The related machine tools information about the workpart are entered, and for each individual operation described the preparatory times and machining (cutting) duration are calculated. This information is used to calculate the ideal cycle time, production time, production rate, line efficiency and part cost by means of some statistical information. The lower- and upper-bound approaches that are used to model the machine (workstation) breakdown probabilities are used in the above mentioned basic analysis. The developed software is capable to analize the production line composed of turning, milling, drilling, grinding machines (workstations) and assembly stations. 4 machine parts that are taken from the real production in which their production stages are known, are used to test the developed software. Successful results are obtained from the tests. Science Code: 625.02.07 KeyWords: Production lines, automation, automated production, automated production lines, computer integrated manufacturing. Page Number: 95 Adviser: Prof. Dr. Can ÇO?UN