Özel okul öğretmenlerinin örgütsel sessizlik ile ilgili görüşleri
Views of private school teachers on organizational silence
- Tez No: 656267
- Danışmanlar: DR. BETÜL TARHAN ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Örgütsel Sessizlik, Özel Okul, Teacher, Organizational Silence, Private School
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, özel ortaokulda görev yapan öğretmenlerin örgütsel sessizliğe ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubu, 2019-2020 eğitim öğretim yılında özel ortaokul kademesinde görev yapan 20 öğretmenden oluşmaktadır. Çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen ve en az 4 yıl ortaokul kademesinde çalışan özel okul öğretmenlerinden oluşmaktadır. Yüz yüze yapılan görüşmeler öncesinde katılımcılara bilgi verilmiş ve onayları doğrultusunda katılımcıların ses kayıtları alınmıştır. Yapılan görüşmeler 25-30 dakika arasında olup, bu esnada sorulan alt sorularla görüşmeler daha da derinleştirilmiştir. Görüşmeler sonucunda öğretmenlerin örgütsel sessizliği tercih etme nedenleri temel olarak; işini kaybetme korkusu, üst yönetimin öğretmen sorunlarını bilinçli olarak çözmemesi, etiketlenme korkusu ve okulun çıkarlarıdır. Öğretmenler sessiz kalma sonucunda kendilerini değersiz, mutsuz hissettiklerini belirtmişlerdir. Bu da öğretmenlerin sessizliğinin, bireysel sessizlikle sonuçlandığını göstermektedir. Öğretmenler, üst yönetimin davranışlarının ve öğretmenlerin kendi fikirlerini ifade edebilecekleri ortam oluşturulmasının sessizliğin önlenmesinde işe yarayacağını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is intended to examine the views of teachers working in private secondary schools regarding organizational silence. The working group of the research carried out by qualitative research method consists of 20 teachers working in the private secondary school level in the 2019-2020 academic year. The working group teachers of private school teachers who were selected by purpose sampling method and worked at the secondary school level for at least 4 years. Prior to the face-to-face interviews, the participants were informed and the audio recordings of the participants were obtained according to their approval. The interviews were between 25 and 30 minutes, during which the discussions were deepened with the sub-questions asked. As a result of the interviews, the reasons why teachers prefer organizational silence are basically; the fear of losing his job, the failure of senior management to consciously solve teacher problems, the fear of being labeled, and the interests of the school. Teachers have stated that they feel worthless and unhappy as a result of silence. This suggests that the silence of the teachers results in individual silence. Teachers have stated that the behavior of senior management and the creation of an environment in which teachers can express their opinions will work in preventing organizational silence.