Öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenme yaklaşımlarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining students' self-regulated learning approaches and affecting factors
- Tez No: 656273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL SARIOĞLU KEMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik eğitimi, hemşirelik öğrencileri, klinik uygulama, öz düzenlemeli öğrenme, Clinical practice, nursing education, nursing students, self-regulated learning
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, hemşirelik öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme düzeyleri ile ağırlıklı genel not ortalamaları arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve bu ilişkinin öğrenme süreçlerine yönelik özellikler açısından değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde olan araştırma Haziran 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören ve araştırmaya alınma kriterlerini karşılayan 507 hemşirelik öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Katılımcı Tanıtım Formu ve Klinik Hemşirelik Uygulamalarına Yönelik Öz Düzenlemeli Öğrenme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, geçerlik/güvenirlik analizleri, çok değişkenli normal dağılım/çoklu doğrusal bağlantı analizleri ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda öğrencilerin ortalama 2.99±0.46 AGNO'ya sahip oldukları ve Klinik Hemşirelik Uygulamalarına Yönelik Öz Düzenlemeli Öğrenme Ölçeği puan ortalamalarının 64.11±12.72 olduğu saptamıştır. Ayrıca öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenme düzeylerinin ağırlıklı genel not ortalamalarını %1.2 oranında anlamlı şekilde açıkladığı ve uyum indekslerinin χ2/sd=2.449, GFI=0.985, CFI=0.993, IFI=0.993 ve RMSEA=0.054 olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme düzeylerinin yüksek olduğu ve öğrencilerin ağırlıklı genel not ortalamasını anlamlı şekilde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Determining Students' Self-Regulated Learning Approaches and Affecting Factors Aim: The aim of this study is to determine the relationship between nursing students' self-regulated learning levels and their weighted grade point averages, and to evaluate this relationship in terms of their learning process. Material and Method: The descriptive and relationship-seeking research was conducted between June 2020 and January 2021. The sample of the study consists of 507 nursing students studying at Atatürk University Nursing Faculty and Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Health Sciences Nursing Department and meeting the criteria for inclusion in the study. Participant Introduction Form and Self-Regulated Learning Scale for Clinical Nursing Practices were used to collect data. Descriptive statistics, validity / reliability analysis, multivariate normal distribution / multiple linear connection analysis and structural equation modeling were used in the evaluation of the research data. Results: As a result of the research, it was determined that the students have an average of 2.99 ± 0.46 AGNO and the mean score of Self-Regulated Learning Scale for Clinical Nursing Practices is 64.11 ± 12.72. In addition, it was determined that the self-regulated learning levels of the students significantly explained their weighted grade point averages by 1.2%, and the fit indexes were s2 / df = 2.449, GFI = 0.985, CFI = 0.993, IFI = 0.993 and RMSEA = 0.054. Conclusion: It has been determined that the self-regulated learning levels of nursing students are high and it significantly affects the students' weighted grade point average.