Rahim ağzı kanseri taraması inanç ölçeği'nin (RAKTİ Ölçeği) Türkçe'ye uyarlanması ve Ankara'da bir üniversitenin 30 yaş ve üzeri kadın idari personelinin ulusal rahim ağzı kanseri tarama programına katılımı ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Cervical cancer screening belief scale (RAKTİ scale) adaptation to Turkish and 30 years of age of a university in Ankara national cervical cancer of female administrative staff of and above participation in the screening program and related factorsevaluation of
  1. Tez No: 656310
  2. Yazar: ZEHRA GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NÜKET PAKSOY ERBAYDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Kanser Taraması, Rahim Ağzı Kanseri Taraması İnanç Ölçeği, Pap Smear, HPV Testi, Cancer, Cancer Screening, Pap Smear Belief Ouestionnaire, Pap Smear, HPV Testing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu araştırmada; Rahim Ağzı Kanseri Taraması İnanç Ölçeği'nin (RAKTİ Ölçeği) geçerlik ve güvenirliğinin belirlenmesi ve Hacettepe Üniversitesi'nde görevli 30 yaş ve üzeri kadın idari personelin rahim ağzı kanseri taraması yaptırma durumlarının, tarama davranışlarını etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. İki aşamalı olarak yapılan bu araştırmanın ilk aşaması metodolojik tipte, ikinci aşama ise kesitsel tipte yürütülmüştür. Araştırmanın ilk aşaması için veriler Hacettepe Üniversitesi ile çeşitli il ve ilçe sağlık müdürlüklerinde görevli 629 personelin katılımıyla çevrimiçi ve gözlem altında toplanmıştır. Yapılan geçerlik ve güvenirlik analizi sonuçlarına göre RAKTİ Ölçeği'nin, 30 yaş ve üzeri idari personel için jinekolojik muayene ve rahim ağzı kanseri taramasına yönelik tutum ve inançları değerlendiren geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olmadığı sonucuna varılmıştır. Araştırmanın ikinci aşaması için veriler Hacettepe Üniversitesi'nde görevli 330 personelin katılımıyla gözlem altında toplanmıştır. İkinci aşamada; personelin rahim ağzı kanser taraması yaptırma durumları ve tarama davranışlarını etkileyen faktörler araştırılmıştır. Katılımcıların %96,4'ü pap smear testini, %57,9'u HPV testini duymuştur. Katılımcıların %76,1'i rahim ağzı kanserine yönelik tarama testi yaptırmıştır. Araştırmada halen evli olanlar ile önceden evlenmiş olanların, ileri yaşta olanların, halen aile planlaması yöntemi kullananların ve menopoza girmiş olanların tarama testi yaptırma oranının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Katılımcıların özellikle risk faktörleri başta olmak üzere rahim ağzı kanseri ve taramasına ilişkin yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadığı saptanmıştır. Yapılan çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda HPV testini duyma durumu ve gebelik sayısının rahim ağzı kanseri ve taramasına yönelik bilgi puanını pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların jinekolojik muayene ilişkin bazı tutum ve davranışlarının olumlu sağlık davranışlarını (örneğin düzenli kadın doğum kontrol muayenesi olma ve tarama testi yaptırma durumu gibi) etkilediği saptanmıştır. Araştırmanın bulguları üniversite personelinde rahim ağzı kanseri ve taramasına yönelik bilgi düzeylerinin artırılması, olumlu tutum ve sağlık davranışı kazanmalarını sağlamak amacıyla hizmet içi eğitimleri de içeren geniş kapsamlı müdahalelerin gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; It was aimed to determine the validity and reliability of the Pap Smear Belief Questionnaire (PSBQ) and to investigate the cervical cancer screening status and the factors affecting screening behaviors of female administrative staff at the age of 30 or older at Hacettepe University. This study was conducted in two stages. The first stage of this study was methodological and the second stage was cross-sectional. For the first stage of the study, the data were collected online and under observation from 629 people who were working at Hacettepe University or various provincial and district health directorates. After the the results of the validity and reliability analysis, it was concluded that the PSBQ is not a valid and reliable measurement tool that evaluates attitudes and beliefs towards gynecological examination and cervical cancer screening for administrative personnel aged 30 and older. For the second phase of the study, the data were collected under observation with the participation of 330 personnel from Hacettepe University. In the second phase; status of cervical cancer screening and the factors affecting screening behaviors were investigated. 96.4% of the participants heard the pap smear test, 57.9% of them heard the HPV test. 76.1% of the participants had a screening test for cervical cancer. In this study, It was found that the rate of getting screening test done was higher in those who are currently married and those who have been married before, those who are of advanced age, those who are still using family planning methods and those who have gone through menopause. It was found that the participants did not have enough knowledge about cervical cancer, especially its risk factors, and screening. As a result of the multiple linear regression analysis, it was determined that the status of knowing the HPV test and the number of pregnancies significantly and positively predicted the knowledge score of cervical cancer and screening. In addition, it was found that some attitudes and behaviors of the participants regarding gynecological examination affect their positive health behaviors (such as having regular gynecological contraception and screening tests). The findings of the study emphasize the necessity of comprehensive interventions, including in-service trainings, in order to increase the knowledge level about cervical cancer and screening, and to develop them with positive health behaviors among them.