Etkileşimli ortaokul eğitim yazılımlarının grafik tasarım ilkeleri ve kullanımı açısından öğretmen görüşleri
Teachers' opinions in terms of graphic design principles and use of interactive secondary education software
  1. Tez No: 656479
  2. Yazar: HAYRİYE UYGUN SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşim, Eğitim yazılımı, Grafik tasarım ilkeleri, Interaction, Educational software, Graphic design principles
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Hızla gelişen ve dönüşüme uğrayan dünyada, teknoloji insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Yaşamın her alanında görülen bu değişim, eğitim alanında geleneksel öğrenme yöntemlerine alternatif olarak, bireysel öğrenmeye olanak sağlayan farklı öğrenme yöntemlerinin hayata geçirilmesi ile olmuştur. Teknoloji, eğitimi dört duvar olan sınıf ortamından çıkarıp yaşamın her alanına taşımıştır. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tablet cihazlar aracılığı ile öğrenme, istenilen her an gerçekleşebilmektedir. Bu süreçte; uzaktan eğitim, çevrim içi öğrenme gibi kavramlar da eğitim sürecinin bir parçası olmuştur. Teknoloji ve eğitimin bir bütün haline geldiği eğitim sürecinde, yenilikçi materyallere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu süreçte eğitime katkıda bulunacak çeşitli eğitim yazılımları tasarlanmaktadır. Bu araştırmada; EBA, Morpa Kampüs, Vitamin ve Okulistik adlı eğitim yazılımlarının, grafik tasarım ilkelerine uygunluğu ve kullanılabilirliği ile ilgili ortaokul öğretmenlerinden görüşler alınmıştır. Çalışma; nicel araştırma yöntemi olup, betimsel (tarama, survey) araştırma türü ile yapılmıştır. Nicel veri toplama tekniği olarak ise; uzman görüşleri doğrultusunda çalışmacı tarafından hazırlanan anket kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, üçü açık uçlu olmak üzere, toplam 23 soruluk anket aracılığıyla öğretmen görüşleri doğrultusunda elde edilmiştir. Çalışma grubuna Samsun ili, İlkadım, Canik ve Atakum ilçelerinde çalışmakta olan 212 öğretmen dahil edilmiştir. Yapılan anket ile elde edilen tüm veriler IBM SPSS Statistics 25 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda eğitim yazılımlarının tasarımı öğretmenler tarafından başarılı bulunmakla beraber, kullanılabilirlik durumu branşlara göre değişkenlik göstermektedir. Yazılımlarda dersi ile ilgili yeterli içeriğe yer verilmiş olan öğretmenlerin yazılımları dersinde kullanıp öğrenciyi teşvik ettiği, yeterli içeriği olmayan branş öğretmenlerinin ise yazılımları verimli kullanamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the rapidly developing and transforming world, technology has an important place in human life. This change in all areas of life has been brought into life by different learning methods that allow individual learning as an alternative to traditional learning methods in the field of education. Technology has removed education from the classroom environment with four walls and carried it to all areas of life. Learning can be realized at any time through computers, smart phones and tablet devices. In this process; Concepts such as distance education and online learning have also been a part of the education process. Innovative materials are needed in the education process, where technology and education become a whole. In this process, various educational software is designed to contribute to education. In this study; Opinions were received from secondary school teachers regarding the suitability and usability of educational software named EBA, Morpa Kampus, Vitamin and Okulistik. Work; It is a quantitative research method and it has been made with descriptive (survey) survey type. As the quantitative data collection technique; A questionnaire prepared by the worker was used in accordance with the expert opinions. The data obtained in the study were obtained through a questionnaire with a total of 23 questions, three of which are open-ended, in line with the opinions of the teachers. 212 teachers working in Samsun province, İlkadım, Canik and Atakum districts were included in the study group. All data obtained by the survey was evaluated using IBM SPSS Statistics 25 package program. Although the design of educational software is successful by the teachers as a result of the research, the availability status varies according to the branches. It has been concluded that teachers who have sufficient content related to the course in the software use the software in the course and encourage the student, and that teachers who do not have sufficient content cannot use the software efficiently.