Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan otizm spektrum bozukluğu tanılı ortaokul öğrencilerinin sürdürülebilirlik okuryazarlıklarını geliştirmeye yönelik etkileşimli e-kitap tasarlanması, geliştirilmesi ve uygulanması
Design, development and implementation of an interactive e-book to improve the sustainability literacy of middle school students with autism spectrum disorder in inclusive education
  1. Tez No: 986647
  2. Yazar: ILGIM ÖZERGUN KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAGİHAN İMER ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Science education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanılı ortaokul öğrencilerinin sürdürülebilirlik okuryazarlıklarını geliştirmeye yönelik bir etkileşimli e-kitabın tasarlanması, geliştirilmesi ve uygulanmasıdır. Araştırma, tasarım tabanlı araştırma yaklaşımı çerçevesinde ADDIE (Analiz, Tasarım, Geliştirme, Uygulama ve Değerlendirme) modeli esas alınarak yürütülmüş; Faz I'de ürün geliştirme, Faz II'de ise katılımcılar arası çoklu yoklama deseni uygulanmıştır. Analiz aşamasında fen bilgisi ve özel eğitim alanında öğretmen görüşlerine dayalı ihtiyaç analizi yapılmış ve içerik güncel fen bilimleri dersi öğretim programı doğrultusunda düzenlenmiştir.“Dünya'nın Kahramanları”adlı e-kitabın modülleri OSB tanılı öğrencilerin gereksinimlerine göre hazırlanmış; içerik geliştirilmiş, dijital materyaller entegre edilmiş ve pilot uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Dört öğrenciyle yürütülen sistematik uygulama sürecinde e-kitap kullanım becerileri değerlendirilmiş, ayrıca öğretmen ve ebeveynlerden sosyal geçerlik verileri toplanmıştır. Bulgular, öğrencilerin sürdürülebilirlik okuryazarlığına ilişkin bilgi ve becerilerinde anlamlı gelişmeler kaydettiklerini göstermiş; kazanımların izleme ve genelleme oturumlarında da korunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, araştırma, fen bilimleri eğitimi alanına disiplinlerarası katkı sunmakta ve kapsayıcı eğitim uygulamalarının geliştirilmesine ve özel gereksinimli bireylerin toplumsal katılımına yönelik önemli bulgular ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to design, develop, and implement an interactive e-book to improve the sustainability literacy of middle school students with autism spectrum disorder (ASD) in inclusive education. The study was conducted within the framework of a design-based research approach, based on the ADDIE model (Analysis, Design, Development, Implementation, and Evaluation). Phase-I focused on product development, while Phase-II employed a multiple-probe design across participants. During the analysis stage, a needs analysis was conducted based on the opinions of science and special education teachers, and the content was aligned with the updated science curriculum. The modules of the interactive e-book, titled Heroes of the World, were prepared in accordance with the specific needs of students with ASD; content was developed, digital materials were integrated, and pilot applications were carried out. In the systematic implementation phase with four students, e-book usage skills were assessed, and social validity data were collected from teachers and parents. The findings revealed significant improvements in students' knowledge and skills related to sustainability literacy, and these gains were maintained during follow-up and generalization sessions. In conclusion, the study provides an interdisciplinary contribution to the field of science education, offering important insights for the development of inclusive educational practices and for supporting the social participation of individuals with special needs.