Beyağaç (Denizli)'in kırsal turizm çekicilikleri
Beyağaç's (Denizli) rural tourism attractiveness
- Tez No: 656481
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Beyağaç, Kırsal Turizm, Kırsal kalkınma, Beyağaç, Rural Tourism, Rural development
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Turizm dünyanın en büyük ve en hızlı biçimde büyüyen sektörlerinden biridir. Her ne kadar Covıd-19 virüsünün bu büyük ve hızlı büyüyen sektörü üzerinde çok büyük ekonomik olumsuzluklar yaratsa da kendi iç dinamikleri sayesinde kısa zamanda yeniden toparlanacağına ve yine en büyük sektör olarak ülke ekonomisine büyük katkılar yapacağına inanıyoruz. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasında etkili olan birçok faaliyet içerisinde turizmin ekonomik getirisi yadsınamayacak kadar büyük bir oran oluşturmaktadır. Ancak günümüzde, turizm denildiğin de akla sadece otellerde gerçekleştirilen ve her şey dâhil hazır paketlerin sunulduğu aktiviteler bütünü gelmemektedir. Teknolojinin doğurmuş olduğu bütün olumlu sonuçların yanı sıra, insanlar yapaylığın içerisinden çıkıp doğayla kucaklaşmak, farklı kültürlerin içerisinde yer almak ve aynı zamanda bunları deneyimlemeyi arzu eder hale gelmiştir. Değişen talepler ile birlikte turizmin hedefleri de değişmekte ve çok farklı sistemleri olan yeni alt dallara ayrılmaktadır. Bunların içerisinde, kırsaldaki yaşam biçimini turiste en iyi şekilde sunan, kırsalda yer alan doğal güzellikleri koruyan ve yöre halkının kültürünü orijinal bir şekilde devam ettirmesine olanak sunan, ayrıca turizmi kırsala taşıyabilen turizm türü olarak karşımıza, kırsal turizm çıkmaktadır. Kırsal turizmin bir yörede gerçekleştirilebilmesi için, yörede doğal çekiciliklerin bulunması, geleneksel faaliyetlerden bir ya da birkaçının halen yapılıyor olması, yöre halkının kırsal turizmi gerçekleştirmeye açık ve istekli olması, ulaşım konusunda elverişli özellikleri taşıması gerektiği gibi birçok unsuru bünyesinde barındırması gerekmektedir. Beyağaç, sayılan bu unsurlar dâhilinde ve başta Eren Şenliği ve Topuklu yaylası olmak üzere oldukça zengin doğal ve kültürel çekiciliklere sahip bakir yörelerden biridir. Bu çalışmada amacımız, Beyağaç'ın sahip olduğu çekiciliklere dikkat çekerek yörenin turizm bağlamında değerlendirilmesidir. Tespit edilen çekiciliklerin kırsal turizmde ürün haline getirilmesi ile birlikte yöre halkına yeni bir ekonomik faaliyetin kazandırılması yanında ilçenin yerel ekonomisinin canlanmasına da destek olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism is one of the in the form largest and fastest growing sector in the world. Although the Covid-19 virus creates enormous economic problems on this large and rapidly growing sector. We believe that thanks to its own internal dynamics, it will recover in a short time and will make great contributions to the national economy as the largest sector. Especially among many activities that are effective in the development of developing countries such as ours, the economic return of tourism constitutes an undeniable high rate. However nowadays, when it comes to tourism, performed in hotels come to mind only, whole activities with all inclusive packages do not come. In addition to all the positive results produced by technology, people have become willing to get out of artificiality and embrace nature, take part in different cultures and experience them at the same time. With the changing demands, the goals of tourism also change and are divided into new sub-branches with very different systems. Among these, emerges as a type of tourism that offers the best way of life in the countryside, preserves the natural beauties in the countryside and allows the local people to continue their culture in an original way, and also can carry tourism to the countryside the rural tourism. In order for rural tourism to be carried out in a region, the existence of natural attractions in the region, one or more of the traditional activities should continue, the local people should be willing to do rural tourism and the region should have suitable transportation properties. Beyağaç district is one of the untouched regions with very rich natural and socio-cultural attractions, especially Eren Festival and Topuklu Plateau. The aim of the study is to determine the attractions of Beyağaç district and evaluate it in the context of rural tourism. It is thought that a new economic activity will be brought to the local people by turning the detected attractions into products in rural tourism. It is also thought to support the development of the local economy of the district.