Milli Birlik Komitesi'nde yaşanan ihtilaflar
Disputes in National Unity Committee
- Tez No: 656517
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ SAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: 27 Mayıs Müdahalesi, Milli Birlik Komitesi, Askeri Yönetim, On dörtler, 27 May Intervention, National Unity Committee, Military Government, The Fourteens
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Türk siyasal hayatında ordu ve asker, her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Bunun belirgin örneklerinden biri olan 27 Mayıs Askeri Müdahalesi de ordunun politik sahadaki etkinliğini göstermiştir. Müdahaleyi gerçekleştiren Milli Birlik Komitesi, birbirinden çok farklı dünya görüşlerini benimsemiş üyelerden müteşekkil olmakla birlikte, askeri hiyerarşi bakımından da orta kademe subayların çoğunlukta olduğu bir topluluktur. Bu nedenle, müdahalenin ilk gününden iktidarın sivil yönetime devrine değin komite içinde hemen her hususta anlaşmazlık yaşanmıştır. Komitenin görev süresinden geçici anayasa çalışmalarına, subay ve akademisyenlerin emekli edilmesinden Yassıada duruşmaları ve idamlara kadar pek çok konuda ortaya çıkan ihtilaflar, bir müddet sonra komiteyi çalışamaz hale getirmiştir. Temel anlaşmazlık noktası ise yönetimin Milli Birlik Komitesi eliyle mi yürütüleceği, yoksa CHP'ye mi bırakılacağıdır. Liderliğini Alparslan Türkeş'in yaptığı“radikaller”, komitenin diğer üyeleriyle esasen bu mesele üzerinde uzlaşamamış ve nihayetinde 13 Kasım 1960'ta tasfiye edilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Army and military service have always occupied a significant position in Turkish political life. The May 27 Military Intervention, which is one of the obvious examples of this, demonstrated the military's effectiveness in the political field. The National Unity Committee, which carried out the intervention, was composed of members who internalized very different worldviews and it was a community with mostly middle-level commissioned officers in terms of military hierarchy. For this reason, disaggrements emerged in almost every issue within the committee, from the first day of the intervention to the transfer of power to civil government. The disputes that occured in many issues ranging from the committee's term of office to the provisional constitution works, from officers and academics who were pensioned off to Yassıada trials and the executions made the committee nonfuctional after a while. The essential point of disagreement was whether the government would be run by the National Unity Committee or be left to the Republican People's Party (CHP). The“radicals”led by Alparslan Türkeş did not agree fundamentally on this issue with other members of the committee and were eventually liquidated on 13 November 1960.