The role of David Urquhart within the framework of the Ottoman-British relations during 19th century
19. yüzyıl Osmanlı-İngiliz ilişkileri çerçevesinde David Urquhart'ın rolü
  1. Tez No: 656525
  2. Yazar: ARİF UĞUR GÜLSARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN MÜDERRİSOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: David Urquhart, Rus karşıtlığı, Osmanlı-İngiliz İlişkileri, diplomasi tarihi, David Urquhart, Russophobia, Ottoman-British Relations, Diplomatic history
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tezde 19. Yüzyıl Osmanlı-İngiliz ilişkilerinde David Urquhart'ın rolü ve katkıları incelenmiştir. Tez içinde Urquhart'ın Osmanlı Devleti hakkındaki politik, ekonomik ve kültürel görüşleri Osmanlı-İngiliz ilişkileri çerçevesinde detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Urquhart'ın ilişkilerdeki rolünü anlamak için Yunan isyanına katılmak için geldiği Osmanlı topraklarından bir Türk destekçisi olarak çıkması ve sonrasında bir İngiliz diplomatı olarak Osmanlı topraklarında aldığı görevler araştırılmıştır. Diplomat olarak kariyerinin bitişinden sonra İngiltere topraklarında Osmanlı Devleti'nin haklarını savunuşu ile bizzat kurduğu organizasyonlar ve basın yayın organları hakkında bilgiler verilmiştir. Bu çalışma Urquhart'ın aktif olduğu 1825-1876 yılları arasını kapsamaktadır. Çalışma esnasında İngiliz Ulusal Arşivi kaynakları, Urquhart'ın kişisel evrakları, dönemin İngiliz gazeteleri ve Urquhart'ın yazdığı eserler incelenmiştir. Bu tez Urquhart'ın neden İngiltere'nin Rusya'yı karşısına alıp Osmanlı Devleti ile iş birliği içinde olması gerektiği görüşünü cevaplamaktadır. Ayrıca Urquhart'ın Türk ve İslam kültürü hakkındaki görüşleri ve icraatları ve bunların İngiliz kamuoyundaki yansımaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, David Urquhart's role and his contributions to 19th century Ottoman –British relations are analysed. Urquhart's politic, economic and cultural views on Ottoman State as part of Ottoman-British relations are considered in detail. In order to comprehend Urquhart's role in the relations, his transformation to a Turcophile in Ottoman territory which he had come to join Greek revolt and his assigned duties in Ottoman State as a diplomat are researched. Information about the years he was defending Ottoman State's rights in Britain, organizations, and media organs that he established after his diplomatic career ended is given. This study comprises Urquhart's effectiveness times between the years 1825 and 1876. British National Archive resources, Urquhart's personal documents, British newspapers of related years and Urquhart's writings are analysed during the research period for this study. This thesis clarifies Urquhart's views on why Britain should take Russia on and cooperate with Ottoman State. Additionally, Urquhart's consideration on Turkish and Islamic culture, his activities and their reflections on public opinion are viewed in detail.