Inserting space into social theory: The case of David Harvey
Toplumsal kurama mekanın yerleştirilmesi: David Harvey örneği
- Tez No: 82187
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: social justice, relational space, absolute space, revolutionary theory, dialectics, surplus, capitalist mode of production, circulation of capital, accumulation, overaccumulation, devaluation, labour, labour power, reproduction of labour power, circuits of capital, rent, built environment, the city, urban, urbanism, urbanisation, urban revolution, labour market, class, class alliance, class reductionism, structure-agent, urban politics, uneven geographical development of capitalism, interurban competition, imperialist rivalry, spatial fix, primitive accumulation, cuts in the theory of crises, Marxism, historical geographical materialism. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Tezin amacı David Harvey' in Marksist toplum kuramına mekanı yerleştirme girişimlerinin bir çözümlemesini yapmaktır. Toplumsal süreçleri boşlukta gerçekleşiyormuş gibi düşünmek oldukça yaygındır ve abartısız tüm kuramsal gelenekler bir mekansal çözümleme yoksunluğuyla nitelenebiliniz Mekansal dinamiklerin Marksist kuram içinde gözardı edilmesi ise onun dünyayı sadece anlama değil dönüştürme hedefi açısından vahim sonuçlar doğurmuştur. Mekansal bir Marksizm oluşturma çabaları ise olmuştur. Bu çabalar içinde, Henri Lefebvre, Manuel Castells ve David Harvey' in çalışmaları ayrı bir yere sahiptir. Tez, Harvey'in Lefebvre' den aldığı belli fikirlerle mekansal bir Marksizm için başarılı ve umut vadeden bir çerçeve sunduğunu iddia etmektedir. Harvey, positivist liberal geleneğin sağlam bir eleştirisini yapmış, değerlerin ve adalet sorununun kentsel sorunun odağında yer aldığını göstermiştir. Kentsel süreçleri çözümlemesinde Marksizmi kuramsal çerçeve olarak seçmesinin ardından, Harvey, oldukça mekansal bir bakış açısı kullanarak, Marksizmin boş kutularını doldurmaya, kapalı pencerelerini açmaya başlar.Harvey çözümlemesine mekanın yaratılmasında sermayenin mantığının ne olduğunu ortaya koymuş ve mekanın sermaye birikimi sürecinde merkezi bir yer işgal ettiğini söylemiştir. Bu yakın ilişkinin bir sonucu mekanın ve mahallin durmaksızın üretilmesi ve yıkılmasıdır. Harvey buradan, sermaye birikiminin diğer bir yüzü olarak sınıf mücadelesi alanına geçer ve sermayenin bu yaratıcı yıkıcılığı karşısında insanların sessiz kurbanlar olmayı kabul etmediklerini gösterir. İnsanlar direnirler ve almaşık mantıklar ve almaşık mekanlar geliştirirler. Mekanın toplumsal olarak üretimi ve dönüşümü, bu sermaye birikimi ve sınıf mücadelesi birlikteliğine atıfla anlaşılabilir. Harvey toplumsal mekanın üretimini sermaye birikimi ve sınıf mücadelesi çerçevesinde çözümlemesinin yanında, tarihsel coğrafi materyalizmin temellerini de atmaktadır. Bu temel, dünyanın anlaşılması ve dönüştürülmesinin sadece tarihsel bir süreç olmadığını söyleyen bir stratejidir. Coğrafi bir hayal gücü gerektirir. İşte Harvey, mekansal bir toplumsal kuramın temeli olabilecek parlak bir coğrafi kavrayış sunmaktadır. Anahtar Kavramlar: toplumsal adalet, ilişkisel mekan, mutlak mekan, devrimci kuram, diyalektik, artı(k), kapitalist üretim biçimi, sermaye dolaşımı, birikim, aşırı birikim, sermayenin değer kaybetmesi, emek, emek gücü, emek gücünün yeniden üretimi, sermayenin akım kanalları, rant, yapılı çevre, kent, kentsel olan, kentsellik, kentleşme, kentsel devrim, iş piyasası, sınıf, sınıf ittifakı, sınıfa indirgeme, yapı- özne, kentsel politik, kapitalizmin eşitsiz coğrafi gelişimi, kentler arası rekabet, emperyalist rekabet, mekansal sabitlik, ilksel birikim, bunalım kuramının bölümleri, Marksizm, tarihsel coğrafi materyalizm vı
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to analyse the David Harvey's attempt at inserting space into Marxist social theory. It is a well-known fact that social processes have been treated as if they occur on a head of a pin. This failure is widespread and without exaggeration, almost all traditions have been characterised by a spatial amnesia. In the case of Marxism, the neglect of spatial dynamics has been more dramatic in terms of not only understanding but also changing the world. There have been some attempts at constructing a spatial Marxism. Among others Henri Lefebvre, Manuel Castells, and David Harvey are the prominent names of this attempt. The thesis argues that building upon certain insights of Lefebvre, Harvey provides the most successful and promising framework for a spatialised Marxism. Having provided one of the strongest criticism of positivist and liberal tradition, Harvey shows that values are central to the urban question and question of justice lays at the heart of urban question. Following his choice of Marxism as a theoretical framework in the analysis of urban processes, he starts filling the empty-boxes of 111and opening closed windows of Marxism by employing a highly spatialised point of view. He starts his analysis with the logic of capital with regard to the creation of space and argues that space is central to the capital accumulation processes. One result of this intimate relationship is the continuous creation and destruction of space and place. Then he proceeds to the role of class struggle as the other side of capital accumulation. He shows that while restless search of capital creates and destructs space and place, people do not accept to be silent victims. They resist and develops alternative logics and space. The social production and transformation of the space can only be discerned with reference to this twin processes of capital accumulation and class struggle. While Harvey develops an understanding of social production of space with reference to capital accumulation and class struggle, he also establish the foundations of a historico-geographical materialism. That is, a strategy which aims at not only understanding but also changing the society can not be only a historical process. It requires a geographical imagination. And Harvey provides us with the brightest geographical imagination which could be the base of a spatialised social theory.