An assessment of a security policy vital for interlard of Turkish aviation
Türk sivil havacılığı için önem taşıyan bir güvenlik politikasının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 656623
  2. Yazar: GÜLLÜ AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERTOL İBRAHİM GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Havacılık, Sivil Havacılık Güvenliği, Hava Polisi, Civil Aviation, Civil Aviation Security, In-Flight Security Officer, Air Marshal, Sky Marshal
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Küreselleşme ile birlikte hava yolu seyahati gündelik yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Bununla birlikte havacılık, diğer tüm lojistik unsurlar gibi güvenliğinin ve emniyetinin en yüksek seviyede sağlanması gereken bir sektör halindedir. Yaygınlaşmaya başladığı tarihten günümüze kadar olan süreçte art niyetli saldırıların hedefi olan bu sektörü korumak için alınan çeşitli önlemlerden biri olan hava polisi, uçak içi güvenliği sağlamada son önleyici adım olmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de sivil havacılık, güvenlik kavramı, havacılığa yönelik yaşanan ve uçak içi güvenlik açığı sebebiyle saldırılar örneklendirilmiş ardından sivil havacılık güvenliği ile ilgili uluslararası ve ulusal mevzuat incelenmiştir. Yanı sıra, hava polisi uygulaması yapılan ülkeler konsept ve organizasyon yapıları bakımından incelenmiş, ülkemizde yönetmelik ile belirtilen konsept ve organizasyon yapısı açıklanmıştır. Bu minvalde, uluslararası örnekler incelendiğinde ortaya çıkan ulusal organizasyon yapısı eksiklikleri belirlenmiştir. Çalışma ile, hava polisi kavramını ulusal ve uluslararası literatürde çalışıldığı biçimde ortaya koyarak bilgileri derleme suretiyle bir model önerisi sunulmaktadır. Tez çalışması ile derlenen bilgilerin, Türkiye'de yapılacak hava polisi uygulaması organizasyonuna ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
With globalization, air travel has become a part of daily life. However, aviation, like all other logistical elements, is a sector in which its safety and security must be ensured at the highest level. The in-flight security officers, one of the various measures taken to protect this sector, which has been the target of malicious attacks in the period from the time it started to become widespread until today, is the last preventive step in providing in-flight security. In this study, civil aviation in Turkey, the concept of security, attacks on aviation due to in-flight vulnerability were sampled, and then international and national legislation related to civil aviation security was examined. To this end, the deficiencies that emerge when international examples are examined in the structure of the national organization has been identified. With the study, a model proposal is presented by compiling the information by revealing the concept of in-flight security officers in the manner studied in the national and international literature. It is expected that the information compiled may light the way the organization of in-flight security officer implementation in Turkey with the thesis work.