Metilotrofik mayaların izolasyonu ve tanımlanması
Izolation and identification of methylotrophic yeasts
- Tez No: 65667
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Metilotrofik mayalar, izolasyon, tek hücre proteini, Methylotrophic yeasts, isolation, single cell protein
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET METİLOTROFÎK MAYALARIN İZOLASYONU VE TANIMLANMASI Ö/TÜRK. Asuman Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Füsun Uçar Ağustos 1997, 55 sayfa Bu tezde, özellikle çürümekte olan bitkiler ve organik materyal açısından zengin olan topraklardan izole edilmiş metilotrofik mayaların tanımlanması amaçlanmıştır. Karbon monoksit. karbon dioksil. metan ve metanol gibi tek karbonlu bileşikler, bazı mikroorganizmalar tarafından kullanılmakta veya sentezlenmektedir. Bu bileşikler arasında mikrobiyal endüstride en çok tercih edi oldukça sal" halde ve bol miktarda bulunabilen metanoldür. 1970'li yıllardan itibaren büyük ilgi odağı olan metilotrofik mayalar, başta tek hücre proteini olmak üzere, amino asitler, sitrik asit. gliserol. sorbitol, xyiitol ve özellikle deterjan endüstrisinde çok önemli olan alkol oksidaz enziminin üretiminde kullanılmaktadır. Son yıllarda, genetik çalışmalarla, metilotrofik mayaların yabancı proteinlerin üretiminde kullanıldıkları sistemler geliştirilerek, özellikle hepatit B yüzey antijeninin üretilmesinde başarıyla kullanılmıştır. Bu çalışmada, topraktan izole edilmiş ve metanolü lek karbon ve enerji kaynağı olarak kullanabildiği belirlenmiş olan on metilotrofik maya izolatı, bu mayaların morfolojik ve fizyolojik özelliklerinden yararlanılarak, çeşitli karbon ve azot kaynaklarının asimilasyonu, karbon kaynaklarının fermentasyonu. farklı sıcaklıklarda büyüme, üre hidroii/i. vitamin ihtiyacı gibi testler ile genus ve tür düzeyinde tanımlanmış, bu izolallardan beş tanesinin Hansenula polymorpha, iki tanesinin Hansenula wickerhamil ve üç tanesinin de Pichia methanolica türü olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION AND IDENTIFICATION OF METHYLOTROPHIC YEASTS ÖZTÜRK, Asuman M Sc in Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Füsun Uçar August 1997. 55 pages In this thesis, identification of the yeasts that were isolated from the soil rich in decaying plants and organic materials has been intended. pounds having one carbon such as carbon monoxide, carbon dioxide.methane and methanol are utilized or synthesized by some microorganisms. Of these compounds, methanol is considered to be preferable for the microbial industry because of its high purity and abundance. Methylotrophic yeasts on which the interest has been focused since 1970's. are used in the production of single cell protein, amino acids, citric acid, glycerol, sorbitol, xylitol and alcohol oxidase which is a very important enzyme in detergent industry. In the last few years, by using genetic techniques, heterologous protein production systems involving methylotrophic yeasts as hosts are developed and used successfully in the production of hepatitis B surface antigen. In this work, ten yeast isolates which can utilize methanol as sole carbon and energy source, are identified a! is and species level by using different tests such as assimilation of carbon and nitrogen sources, fermentation of carbon sources, urea hydrolysis, growth at different temperatures and vitamin requirements. As a result, five of ten isolates are classified as He use mil a potymorpha, two of them as Ilansenula wickerhamii and three of them as Pichia metharwliea.