Catalytic hydrocracking of off-specification fueal oil
Standart dışı fuel oil'in (ARCFO) katalitik hidrokraking'i
- Tez No: 65668
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE YANIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ağır petrol ürünleri, katalitik hidrokraking, Heavy petroleum products
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
m ÖZET STANDARD DIŞI FUEL OIL'İN (ARCFO) KATALİTİK HİDROKRAKİNG'İ ÖZKAN, Ahmet Rasim Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi; Doç. Dr. Jale Yanık Ocak 1997, 114 sayfa Bu tezde hammadde olarak Nafta kullanan, bir Etilen fabrikasında (NSC) proses gereği yan ürün olarak elde edilen“Standard Dışı Fuel Oil”in Katalitik Hidrokraking operasyonu sonucunda daha değerli ekonomik bir ürüne çevrilebilmesi incelenmiştir. Katalitik Hidrokraking işlemi için sırasıyla takip eden işlemler yapılmıştır: Kullanılacak Katalizörlerin hazırlanması, reaksiyonda kullanılması gereken Numune Miktarının belirlenmesi, başlangıç Hidrojen Basıncının belirlenmesi, Reaksiyon Süresinin belirlenmesi ve Katalizör miktarının belirlenmesi. Belirlenen şartlar ile her bir katalizör için en uygun Reaksiyon Sıcaklığı belirlenmiştir. Elde edilen ürünler, parçalanma ve hidrojenasyon yönünden incelenmiş, sonuçlar karşılaştırmalı olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT CATALYTIC HYDROCRACKING OF OFF SPECIFICATION FUEL OIL (ARCFO) ÖZKAN, Ahmet Rasim Ph.D. in Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Jale Yanyk January 1997, 1 14 pages In this thesis, the conversion of“Off Specification Fuel Oil,”which is a by product of an Ethylene (NSC) plant which uses Naphtha as a feedstock, to the valuable products by means of the catalytic hydrocracking operation has been studied. For the catalytic hydrocraking operations, the following studies has been realized in order: Preparation of catalysts to be used, identification of sample amount, initial hydrogen pressure, reaction time and the catalyst quantity. Then, optimum reaction temperature for each catalyst has been identified at the specified conditions. The cracking and hydrogenation properties of products has been scrunitized, and the results have been given comparatively.