Matematik öğretiminde robotik etkinliklerin öğrencilerin derse yönelik güdülenme, tutum ve başarılarına etkisi ve bir eğitim ortamı önerisi
The effects of robotic activities in mathematics teaching on students motivation, attitudes, and achievements and an educational environment proposal
- Tez No: 656672
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZE KESER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik dersi, robotik etkinlikler, ortaokul, matematik başarısı, Mathematics lesson, robotic activities, secondary school, mathematics achievement
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışmanın iki temel amacı vardır. Birinci temel amacı, matematik öğretiminde robotik etkinlikler kullanılmasının; öğrencilerin derse yönelik güdülenme, tutum ve başarılarına olan etkisini belirlemektir. Çalışmanın ikinci temel amacı ise robotik etkinliklerin gerçekleştirilebilmesi için uygun eğitim ortamlarının nasıl olması gerektiğinin belirlenmesidir. Çalışmanın nicel boyutunu oluşturan birinci amacı gerçekleştirmek için öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desenlerden Eşitlenmemiş Kontrol Gruplu Model kullanılmıştır. Bir devlet ortaokulunda bulunan altıncı sınıf şubelerinden yansız olarak seçilen üç şubedeki 82 öğrenci deney grubunu ve diğer üç şubedeki 82 öğrenci de kontrol grubunu oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak“Öğrenmeye Güdümlü Yaklaşımlar Ölçeği”,“Matematik Tutum Ölçeği”ve“Matematik Başarı testi”uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde tekrarlı ölçümler için iki yönlü varyans analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, robotik etkinliklerle desteklenen matematik öğretim yönteminin, geleneksel yöntem ile verilen derse göre matematik dersine yönelik güdülenme ve tutumuna etkili olmadığı, fakat matematik başarısını artırmada etkili olduğu görülmüştür. Çalışmanın nitel boyutunu oluşturan ikinci amacını gerçekleştirmek için deneysel çalışma sonunda araştırmanın yürütüldüğü devlet okulundaki öğretmen ve yöneticileri ile robotik etkinlik ortamının uygunluğunu belirlemek amacıyla görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi ve betimsel analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Yapılan analiz, alanyazın bulguları ve araştırmacının tecrübesi doğrultusunda yeni bir eğitim ortamı tasarlanmıştır. BİT Beceri Laboratuvarı adı verilen bu ortama uzman görüş ve önerileri yansıtılarak son şekli verilmiştir. Bir özel ortaokulda tasarlanan BİT Beceri Laboratuvarı kurularak öğrenci, öğretmen ve yöneticilerin kullanımına sunulmuştur. İki yıl süre ile kullanılan yeni ortamının uygunluğu, bu ortamda dersler veren öğretmenler ve yöneticiler ile yapılan görüşmeler sonucunda nitel olarak analiz edilerek yorumlanmıştır. Sonuç olarak, ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin bilişsel düzeyleri ile uyumlu BİT Beceri Laboratuvarı özellikleri“Sınıf Ortamı”, Eğitim Setleri“ ve Öğretim Materyalleri”temaları altında tanımlanmış ve robotik etkinliklerin gerçekleştirilebileceği bir eğitim ortamı önerisi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study has two main objectives. The first main purpose is to use robotic activities in mathematics teaching; to determine the effect on students' motivation, attitude and success towards the lesson. The second main purpose of the study is to determine the appropriate educational environments to perform robotic activities. In order to realize the first aim that constitutes the quantitative dimension of the study, the model with unequaled control group, one of the quasi-experimental designs with pretest-posttest control groups, was used. 82 students from three classes, which were randomly selected from sixth grade branches in a public secondary school, formed the experimental group and 82 students in the other three classes constituted the control group.“Motivated Strategies for Learning Questionnaire”,“Mathematics Attitude Scale”and“Mathematics Achievement Test”were applied as data collection tools. Two-way analysis of variance for repeated measures method was used in the analysis of the data obtained. As a result of the study, it was seen that the mathematics teaching method supported by robotic activities was not effective on motivation and attitude towards mathematics lesson compared to the lesson given with the traditional method, but it was effective in increasing mathematics achievement. In order to realize the second purpose of the study, which constitutes the qualitative dimension, interviews were made at the end of the experimental study with the teachers and administrators of the public school where the study was conducted to determine the suitability of the robotic activity environment.Content analysis and descriptive analysis methods were used to evaluate the obtained data. A new educational environment was designed in line with the analysis, findings of the literature and the experience of the researcher. This environment, called the ICT Skills Laboratory, was finalized by reflecting expert opinions and recommendations. Designed ICT Skills Laboratory was established and made available to students, teachers and administrators in a private secondary school. The appropriateness of the new environment used for two years has been qualitatively analyzed and interpreted as a result of interviews with teachers and administrators who teach in this environment. As a result, ICT Skills Laboratory features compatible with the cognitive levels of secondary education students were defined under the themes of“Classroom Environment”, Educational Sets“and Teaching Materials”and an educational environment proposal where robotic activities can be performed was developed.