İran'da devrim sonrası kadın hareketi
The women's movement in post-revolutionary Iran
  1. Tez No: 656765
  2. Yazar: HALIME BASRİ PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İran, İslam Devrimi, Feminizm, Bio-iktidar, Iran, Islamic Revolution, Feminism, Bio-power
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Evrensel kadın hareketi doğrudan Batı Feminizmi ile ilişkilendirilse de her coğrafyada konu ile ilgili farklı bir bakış açısı benimsenmiştir. Bu bağlamda Feminizm teriminin tanımlanması ve kapsama alanı önem teşkil etmiş ve en saf anlamıyla cinsiyet eşitliğini savunan bu görüş, Ortadoğu ülkelerinde kendine has bir kimlik oluşturmuştur. Bu sürecin yapı taşlarından biri olan İran kadın hareketi, dini ve politik koşullar çerçevesinde kendi dilini ve mücadele stratejilerini geliştirmiştir. Bu çalışma, 1979 İslam Devrimi sonrası İran'daki politik atmosfer ve evrensel feminizm çerçevesinde kadın algısını irdelemekte ve bunun toplumsal anlamda yarattığı dinamikleri ele almaktadır. İran kadın hareketleri uluslararası çerçevede gölgede kalmış olsa da ülkedeki politik çalkantılar ışığında toplumsal hayatta değişim yaratabilen, kayda değer bir güç olmayı başarmıştır. Kendi içinde farklı kollara ayrılmış olan İran kadın hareketi geleneksel yaklaşım ile seküler görüşün unsurlarını taşıyan ancak ikisinin de şüpheyle yaklaştığı yeni bir alternatif türetmiştir. İslami feminizm, meşruluğu konusunda tartışmalara yol açsa da benimsediği reformist dil ile bu alanda kendine yer edinmiştir. İran'da güçlü bir altyapısı olan bu görüş, ilahi dokunulmazlık ile savunulan çok sayıda kısıtlayıcı uygulamayı ortadan kaldırmak için yine dini araçları kullanmıştır. Solon, kanunların örümcek ağı gibi olduğunu söylemiştir: güçsüz ve hafif şeyler ona yakalanır; daha ağır olanlar ise onu parçalayıp geçer (Plutarch, 1912: 5). Bioiktidar da bir ağ olarak algılanırsa kadınlar bu resmin neresinde yer almaktadır? Bu çalışma İran örneği üzerinden bu soruya cevap aramakta ve ataerkilik olgusu, din ve iç/dış siyaset bağlamında kadının yerini ve gücünü sorgulamaktadır. Bu amaçla, ilk bölümde konunun ele alınacağı teorik çerçeve tanımlanmış ardından İran tarihinin en çalkantılı dönemleri, feminizm ve milliyetçilik ilişkisinin merceğinde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, dört alt başlık şeklinde olağan korelasyon detaylandırılmıştır ve Devrim sonrası kadın hareketi bu bağlamda tanımlanmıştır. Bu amaçla, Foucault'un bio-iktidar kavramı irdelenmiş ve Devrim sonrası kurulan rejimin İran toplumunu, özellikle de kadın hayatını nasıl şekillendirdiği ve düzenlediği sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the universal women's movement directly associates with Western Feminism, each geography has adopted a unique perspective on the subject. In this context, the definition and scope of the term feminism have become necessary. This view, which defends gender equality in its purest sense, has created a unique identity in Middle Eastern countries. The Iranian women's movement, one of the building blocks of this process, has developed its own language and struggle strategies within the framework of religious and political conditions. This study examines the perception of women within the framework of Iran's political atmosphere and its dynamics after the 1979 Islamic Revolution. Women's position and rights have been scrutinized within the lens of political, social, and universal feminism. Although Iranian women's movements have been overshadowed in the international context, they have become a significant force that can create change in social life in the light of political turmoil in the country. The Iranian women's movement, divided into different branches within itself, has created a new alternative that carries elements of the traditional approach and secular view, but they both view it with suspicion. Although Islamic Feminism has led to debates about its legitimacy, it has gained a place in this field with the reformist language it adopts. This view, which has a robust infrastructure in Iran, again used religious tools to eliminate the many restrictive practices defended by divine immunity. Solon said that laws are like a spider web: powerless and light things get caught in it; the heavier ones will tear it apart. If bio-power is perceived as a network, where are women in this picture? This study sought to answer this question through Iran's example and questioned women's place and power in the scope of patriarchy, religion, and domestic/foreign politics.