Dar sıra aralığında ekime uygun ekici düzen geliştirilmesi
  1. Tez No: 65679
  2. Yazar: AYSEL TÜCER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMET ÖNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cereal, drilling, row space
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET İÜ DAR SIRA ARALIĞINDA EKİME UYGUN EKİCİ DÜZEN GELİŞTİRİLMESİ TÜCER, Aysel Doktora Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez yöneticisi; Prof. Dr. İsmet ÖNAL Şubat 1997, 113 sayfa Bu araştırmanın amacı, normal sıravari ekimde sıra aralığını daraltarak bitki yaşam alanında düzgünlüğü arttırmak, dolayısıyla tahılda daha uygun çıkış koşullan ve verim artışı sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak, dar sıra aralığına ekimi olanaklı kılacak tohum tevzi düzenleri geliştirilmiş ve geliştirilen tohum tevzi düzenleri üç değişik ekici makaraya uyarlanmıştır. Ortaya konan ekici makara + tohum tevzi düzeni kombinasyonlarının ayaklar arası (enine) tohum dağılım düzgünlüğü, sıra üzeri tohum dağılım düzgünlüğü, ekim normu ve etkilenme dereceleri Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü ekim makinaları deneme standında değişik çalışma koşullarında incelenmiştir. Araştırma sonuçlan, geliştirilen 3 no.' lu ekici düzenle tahıl ; 4 no.' lu ekici düzenle soğan tohumlarının dar sıra aralığında ekiminin olanaklı olduğunu göstermiştir. Geliştirilen 3 no.'lu tohum tevzi düzeni ve bu düzenin ekici makarası ülkemizde halen kullanılmakta olan, tahıl ekim makinalarının dar sıra aralığında ekime uyarlanmasında veya yeni normal sıravari ekim makinalarının.tasarımında kullanılabilir. Anahtar kelimeler : Tahıl, normal sıravari ekim, sıra aralığı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT iv DEVELOPMENT OF ANEW SEED METERING DEVICE FOR THE REDUCED ROW SPACE IN DRILLING TÜCER, Aysel PhD in Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. İsmet ÖNAL Februrary 1997, 113 pages The objective of this research was to increase the regularity of the plant growt area by reduced row space in drilling, so that supplying more appropriate emerging conditions and increasing yield in the field. In order to meet the requirements, a new seed distributor was developed and adopted on three different force feed rollers to make drilling in row space possible. The transverse and row disribution regularity, application rate and the changes in application rate were examined at different working conditions using the test stand available in the Department of Agricultural Machinery, Faculty of Agriculture, Ege University. The research results indicated that the seed metering device numbered 3 and 4 are the appropriate ones for row space drilling for cereal and onion, respectively. It was also found that the seed distributor numbered 3 and it's force feed rollers could be adopted to drilling machines used in our country and used in designing new drilling machines.