İzmir ilindeki üniversite öğrencilerinin başarısına etki eden faktörler ile öğrencilerin yaşamına ait sorunlarına ilişkin bir kamuoyu araştırması
- Tez No: 65678
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR BASKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Pi P. P3 Pm, Linear Probability Model. p. V { p )
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
V ÖZET İZMİR İLİNDEKİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER İLE ÖĞRENCİLERİN ÜNİVERSİTE YAŞAMINA AİTSORUNLARINA İLİŞKİN BİR KAMUOYU ARAŞTIRMASI GÖBEL, Cem Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Onur Başkan Eylül 1997, 134 sayfa Bu tezde adından da anlaşılacağı üzere İzmir ilindeki üniversitelerde okuyan öğrencilerin başarısına etki eden faktörler ile öğrencilerin üniversite yaşamına ilişkin sorunları belirlemek amacıyla üniversite öğrencileri üzerinde yapılan araştırmaya bağlı olarak öğrencilerin karşılaştıkları sorunlar, basanlarını etkileyen faktörler ve ülke sorunlarına ilişkin bakış açılan incelenmiştir. Çalışmada tabakalı - aşamalı örnekleme yöntemi kullanılması öngörülmüştür. Araştırmada Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri tabaka olarak belirlenmiş, örnekleme birimi olarak belirlenen öğrencilere dört aşamada ulaşılmıştır. Aşamalarda ise ölçümle orantılı olasılıklı örnekleme ( P ) ve basit rasgele örnekleme( R ) yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Ayrıca araştırmada olasılıklı örnekleme yöntemi kullanılması,örneklemin alındığı kitle ile ilgili çıkarsamaların da yapılabilmesini sağlamıştır. Çalışmada Doğrusal Olasılıklı Model anket yolu ile elde edilen verilere uygulanarak başarıyı etkileyen değişkenler. öğrencinin ailesinin uyumlu olup olmaması, cinsiyeti, ailesinin gelir düzeyi ve öğrencinin kaldığı yer olarak saptanmıştır. Ayrıca anketlerden elde edilen sonuçlar frekans dağılım tabloları, grafikler, ve yüzdelerle açıklanmış ve bu sonuçlar elde edilen doğrusal olasılıklı modele bağlı olarak yorumlanmıştır. Anahtar kelimeler : P, P: P3 Pm, DOM, p, V ( p ).
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT AN OPINIOıN POLL WHICH IS RELATING TO THE FACTORS THAT AFFECT THE SUCCESS OF THE UNIVERCITY STUDENTS IN İZMİR AND PROBLEMS STUDENTS HAVE GOT IN UNIVERCITY GÖBEL, Cem MSc. in Statistics Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Onur Başkan September 1997, 134 pages. It is understood from the titles to determine the factors that affect the success of the univercity students in İzmir and problems students have got in univercity subject to the research that have been made to univercity students. it has been elaborated that problems students have' faced and the point of view of the students relating to the matters in their country. In this study it has been anticipated that used stratified - stage sampling method, it has been elaborated that Aegean and Nine September Umvercities are as two stratum, the students who determined as sampling unit have been reached at four stage in this research. Probability sampling with proportional size ( P ) and simple random sampling ( R ) methods have been used together in these four stage. *\lso in this research it may have been inferred with respect to the population which are taken sample because of using probability samplig method. In this research, linear probability model have been earned out to the data that have been got from the public survey and the variables that affect the success have been found as sex, harmony of the students family, level of the family ' s income and the settlements of the students. In addition the results we get have been explained with frequency dispersion and share graphs and these results have been connected with the linear probability model.