Din eğitiminde duyuşsal boyut
Affective dimension in religious education
  1. Tez No: 656827
  2. Yazar: ENES AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYYİD SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Religion, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Duyuşsal Alan, Gelişim Dönemleri, Eğitim Programları, Ortaöğretim, İmam Hatip, Religious Education, Affective Domain, Development Periods, Curriculums, Secondary Education, Imam Hatip
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Eğitim bilimlerinde önemli bir konu olan duyuşsal alan, duygular, değerler, kaygı ve motivasyon gibi psikolojik unsurlarla yakından ilişkilidir. Duyuşsal alan taksonomisi, öğrenme ürününü fark etmekten, karakter haline getirmeye kadar, bütüncül bir yapıya sahiptir. Duyuşsal alan, Din Eğitimi Bilimi açısından da önemlidir; çünkü inancın oluşumunda ve hayata yansımasında bu psikolojik unsurlar etkilidir. Duyuşsal alanın üst seviye kazanımlarının elde edilmesi, din eğitiminin daha etkili olmasında faydalıdır. Toplum, din eğitiminin bireyler üzerinde yeteri kadar etkili olmadığından şikâyet etmektedir. Din eğitiminin duyuşsal boyutunu ve yürürlükteki din eğitimi programlarının duyuşsal boyutunu incelemek, bu sorunun çözülmesinde fayda sağlayabilir. Yapılan bu çalışmada, duyuşsallık ile ilgili bazı kavramlar üzerinden duyuşsallık hakkında bilgi verilmiş, gelişim dönemlerinde din eğitiminin duyuşsal boyutu ve Türkiye'de okutulmakta olan bazı din eğitimi programlarının duyuşsal boyutları incelenmiştir. Çalışmada, nitel araştırma modeli ve belgesel tarama yöntemi tercih edilmiştir. Bu incelemeler ışığında, genel eğitimde ve din eğitiminde duyuşsal boyutun etkililiğini artırmak için bazı öneriler çalışmanın sonunda sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Affective domain, which an important subject about educational sciences, is closely related with psychological factors like emotions, values, anxiety and motivation. Taxonomy of affective domain has a holistic stracture, from realizing the learning subject to characterization. Affective domain is important for Religious Education Sciense too; because these psychological factors is effective for faith's formation and it's reflection to life. Gaining higher earnings of affective domain is beneficial for religious educaiton to become more effective. Society complains that religious education is not effective enough on individuals. Examining affective dimension of religious education and currently practicing religious education curriculums might be beneficial to solving this problem. İn this research, informed about affectiveness consept trough some other related consepts; examined affective dimension of religious education on development periods and affective dimension of some religious education curriculums which beeing taught in Turkey. Qualitative research model and document analyzing method is choosed in this research. In the light of these examinations, some suggestions are presented at the end of the study to increase the effectiveness of the affective dimension in general education and religious education.