Bazı süs çalı ve ağaç tohumlarının çimlendirilmeleri üzerine çalışmalar
  1. Tez No: 65705
  2. Yazar: YUDUM KAYAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. NURAL KORAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çoğaltma, dormansi, katlama, aşındırma, dış mekan süs çalı ve ağaçları, Propagation, dormancy, stratification, scarification, ornamental shrubs and trees
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET BAZI SÜS ÇALI ve AĞAÇ TOHUMLARININ ÇİMLENDİRİLMELERİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR KAYAOĞLU, Yudum Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi, Yrd.Doç.Dr.M.Nural KARAKIR ŞUBAT 97, 42 Sayfa Dornıansiyi kırmak ve çimlenme oranını artırmak için, onbir türün tohumlarına: suda ıslatma (ti), asitle aşındırma (t2), soğukta katlama (t3), asitle aşındırma + soğukta katlama (t4) ve 1000 ppm GA3 uygulaması (t5) ön işlemlerinden bir veya birkaçı ekim öncesinde uygulanmıştır. Tohumları dormansi özelliği göstermeyen iki türde ise, ön işlem yapılmamıştır. Çimlendirme denemeleri laboratuvar koşullarında uygulanmış, sayımlar gün aşırı yapılmış ve sonuçlar grafikler halinde verilmiştir. En iyi çimlenme yüzdeleri; Robinia pseudoacacia' da ti (%96) ve t4 (%100), Parkinsonia aculeata'da t4 (%100), Acacia cyanophylla'da t4 (%62); Sophora japonica'da t2 (%100), Albizia julibrissin'de ti, t2 ve t4 (%100); Caesaîpinia gillesii'de ti ve t2 (%100), Cotoneaster horizontalis'de t2 ve t4 (%48), Pyracantha coccinea'da t3 (%48), Cercis siliquastrum, Koelreuteria paniculâta, Magnolia grandiflora türlerinde t4 uygulanmasında sırasıyla %52, %44 ve %56 olarak saptanmıştır. Ön işlem yapılmayan Myrtus communis tohumları %50 ve Eucalyptus ficifolia tohumları %87 oranında çimlenmiştir. Tohum miktarı yeterli olan türlerde yapılan kasa çimlendirmelerinde benzer sonuçlar elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; tohum kabuğu dormansisi bulunan türlerde tek, embriyo dormansisine sahip türlerde çift ön işlem uygulamaları, tohumların çimlenme yüzdesini artırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCHS ON THE GERMINATION OF THE SEEDS OF SOME CERTAIN ORNAMENTAL SHRUBS AND TREES KAYAO?LU, Yudum Msc in Agriculture Eng. Supervisor: Assist.Prof.M.Nural KARAKIR February. 1997, 42 Pages Five presowing treatments i.e: Soaking in destilled water (ti), chemical scarification with sulphuric acid (t2), cold stratification (t3), scarification and cold stratification (t2 +t3), and 1000 ppm. gibberellic acid (t5) were tested on eleven species of ornamental shrubs and trees seeds for breaking dormancy and evaluate germination. Presowing treatments were not applied in the two species seeds having no any dormancy. Germination tests were made in laboratory conditions, observations were obtained by two day interval and results were given as line graphs. The best germination percentage were obtained as %98 (ti) and %100 (t4) in Robinia pseudoacacia, as %100 (t4) in Parkinsonia aculeata, as %62 (t4) in Acacia cyanophylla, as % 100 (t2) in Sophora japonica, as %100 (tl, t2 and t4)in Albizia julibrissin, as % 100 (ti and t2) in Caesalpinia gillesii, as %48 (t2 and t4)in Cotoneaster horizontalis, as %48 (t3) in Pyracantha coccinea as %52, %44 and %54 (t4) in Cercis siliquastrum, Koelreuteria paniculata and Magnolia grandiflora, respectively. Direct propagations of Myrtus communis' seeds germinated %60 and of Eucalyptus ficifolias' seeds germinated %100. Similar germination percantage results were obtained from the species tested in chest test. According the obtained experimental data; single presowing treatments could be recommended for the species having only seed coat dormancy, but double presowing treatments should be applied in the presence of double seed dormancy in order to increase the seed germination percentage.