30 hafta ve altı prematürelerde kord kanında ve annelerde bakılan retinol ve retinol binding protein düzeyinin mortalite ve morbidite üzerine etkisi
The effect of retinol and rbp levels of cord blood and mothers on mortality and morbidity in prematures with 30 weeks and lower
- Tez No: 657061
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ŞERAFETTİN TEKGÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematürite, mortalite, bronkopulmoner displazi, prematüre retinopatisi (ROP), retinol, retinol binding protein, Prematurity, mortality, bronchopulmonary dysplasia, retinopathy of prematurity, retinol, retinol binding protein
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yenidoğan Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: 30 hafta ve altı prematüre bebeklerde ve annelerinde retinol ve retinol binding protein (RBP) düzeyinin mortalite ve morbidite ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışma prospektif kohort olarak planlanmış olup, Ocak 2020-Aralık 2020 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde doğmuş, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde (YDYBÜ) takip edilen 30 hafta ve altı doğan bebekler çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya major anomalisi olan anne ve bebekler dahil edilmemiştir. Kord kanından ve annelerden retinol ve retinol binding protein düzeyi bakılmıştır. Elde edilen retinol ve retinol binding protein düzeylerinin neonatal mortalite ve morbidite ile ilişkisi incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 44 prematüre bebek dahil edildi. Tüm bebeklerin ortalama gestasyonel yaş 27,8 ±2 hafta. Doğum ağırlıklarının ortalaması 1007 ± 300 g idi. Annelerde bakılan ortalama retinol değeri 206,49 ± 86,26 ng/ml olarak bulundu. Kord kanında bakılan ortalama retinol değeri ise 273,73 ± 150,03 idi. Çalışmaya dahil edilen tüm prematürelerin 22'si (%50) erkek, 22'si (%50) kız cinsiyetteydi, erkek bebeklerde kord retinol eksikliğinin kız bebeklere göre anlamlı olarak daha sık olduğunu görüldü (p:0,03). Anne retinol değerleri ortalaması kord retinol değerleri ortalamasından düşüktü ve bu düşüklük istatistiksel olarak anlamlıydı (p:0,00). Annelerde bakılan ortalama RBP değeri 1.04 ± 0.97 ng/ml olarak bulundu. Kord kanında bakılan ortalama RBP değeri 7,88 ± 5,6 ng/ml idi. Kord RBP değerleri ortalaması anne RBP değerleri ortalamasından anlamlı olarak yüksek bulundu (p:0,007). Retinolün transplasental retinol geçiş hızı ortalama %134,1±43,5 olarak hesaplandı. Bu değerin yüksek olması bize anne veya kord retinol düzeyi düşüklüğünün plasental geçiş hızının arttırdığını düşündürdü. Çalışmamızda anne retinol seviyeleri ile kord retinol seviyeleri arasında pozitif korelasyon olduğu görüldü (r:0,427 p:0,004). Ancak anne RBP değerleri ile kord RBP değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p:0,65). Çalışmaya alınan 44 hastanın 17'sinin (%38,6) kord retinol değeri 196 ng/ml'nin altındaydı. Annelerin ise 29'unda (%65,9) retinol eksikliği tespit edildi. Sonuç: Retinol eksikliği önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gelişmekte olan ülkeler için A vitamini desteğini gebelerde ve laktasyon döneminde önermiştir. Bulgularımız bize gösterdi ki bölgemizdeki annelerde retinol eksikliği görülme oranı oldukça yüksek, aynı zamanda vitamin takviyesi alan anne sayısı ve vitamin kullanım süreleri düşüktür. Ülkemizde ve özellikle bölgemizde bu konu ile ilgili literatür bilgisi oldukça sınırlıdır. A vitamini eksikliğinin olası olumsuz etkileri göz önüne alındığında annelerde vitamin desteğinin artırılması gerektiği kanaatindeyiz. Sonuçlarımız göstermektedir ki retinol eksikliği olan annenin bebeğinde kord retinol taşıyıcı protein olan RBP'nin düzeyi artmaktadır. Bu sonuç mevcut literatür bilgilerine göre bir ilktir, daha önce bildirilmemiştir. Muhtemelen bu durum retinol eksikliği olan annelerde fetüsü koruyucu etki olarak plasental ve fetüs RBP sentezinin arttığını göstermektedir. Kord retinol düzeyi düştükçe bebeklerin O2 alma sürelerinin uzadığını ancak Bronkopulmoner Displazi (BPD) gibi diğer morbiditeler ve mortaliteler üzerine etkisinin olmadığını gördük.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to investigate the relationship between retinol and retinol binding protein levels with mortality and morbidity in preterm infants who is at 30 weeks and below and their mothers. Materials and Methods: The study was planned as a prospective cohort, and infants born who is at 30 weeks and below at Atatürk University Medical Faculty Research Hospital Obstetrics Clinic between January 2020 and December 2020 and followed in the Neonatal Intensive Care Unit of Atatürk University Medical Faculty Research Hospital were included in the study. Mothers and infants with major anomalies were not included in the study. Retinol and retinol binding protein levels were measured from cord blood and mothers. The relationship between retinol and retinol binding protein levels and neonatal mortality and morbidity was investigated. Findings: A total of 44 preterm infants were included in the study. The average gestational age of all infants is 27,8 ± 2 weeks. Average birth weight was 1007 ± 300 g. The average retinol value measured in mothers was 206,49 ± 86,26 ng/ml. Mean retinol value measured in cord blood was 273,73 ± 150,03. Twenty-two (50%) of all preterm infant included in the study were male and 22 (50%) were female. It was observed that cord retinol deficiency was significantly more common in male babies than female babies (p:0,03). The mean maternal retinol values were lower than the mean cord retinol values, and this lowness was statistically significant (p:0,00). The average RBP value observed in mothers was found as 1.04 ± 0.97 ng/ml. The mean RBP value measured in cord blood was 7,88 ± 5,6 ng/ml. The mean of cord RBP values was found to be significantly higher than the average of mother RBP values (p:0,007). Transplacental transmission rate of retinol was calculated as 134,1±43,5 % by taking the middle values of cord and mother retinol. This high value made us think that mother or cord low retinol levels increased the rate of placental transfer rate. In our study, a positive correlation was observed between mother retinol levels and cord retinol levels (r:0,427 p:0,004). However, no significant relationship was found between mother RBP values and cord RBP values (p:0,65). The cord retinol value of 17 (38.6%) of the 44 patients included in the study was below 196 ng / ml. Retinol deficiency was detected in 29 (65.9%) of the mothers. Conclusion: Retinol deficiency is an important public health problem. WHO recommended vitamin A support for developing countries in pregnant women and during lactation (1). Our findings showed us that the rate of retinol deficiency is quite high in mothers in our region, as well as the number of mothers who take vitamin supplements and the duration of vitamin use is low. Literature information on this subject is very limited in our country and especially in our region. Considering the possible negative effects of vitamin A deficiency, we believe that vitamin support should be increased in mothers. Our results show that the level of RBP, which is the cord retinol carrier protein, increases in the baby of the mother with retinol deficiency. This result is the first to be found in the available literature and has not been reported before. This probably indicates that placental and fetal RBP synthesis is increased in mothers with retinol deficiency as a protective effect on the fetus. We found that as the cord retinol level decreases, the duration of O2 intake increases, but it has no effect on other morbidities and mortalities such as BPD.