Bazı susam çeşit ve hatlarının stabilite analizleri ve genotip x çevre interaksiyonları
- Tez No: 65707
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Susam, genotip x çevre interaksiyonları, kalırım derecesi, stabilite, Sesame, Genotype x Environment Interactions, Heritabilities, Stability
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ııı ÖZET BAZI SUSAM ÇEŞİT VE HATLARININ STABİLİTE ANALİZLERİ VE GENOTİP x ÇEVRE İNTERAKSİYONLARI KAYA, Çiğdem Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof.Dr.İbrahim DEMİR Temmuz 1997, 88 sayfa Bu çalışmada, onüç susam genotipinde, genotip x çevre interaksiyonları, kalıtım dereceleri ve stabilite durumları incelenmiştir. Bu genotipler 1991 yılında dört çevrede (Bornova-Koçarlı-Menemen, ana ürün-Menemen Il-ürün), 1992 yılında iki çevrede (Bornova-Koçarlı) yetiştirilmişlerdir. Başta tohum verimi olmak üzere onaltı adet morfolojik ve teknolojik karakter irdelenmiştir. Karakterlere göre genotip x yer ve genotip x yıl interaksiyonları önemli veya önemsiz bulunmuşlardır. Tohum verimi karakteri için, Calinda çeşidi stabil ve yüksek verimli olmasının yanında yüksek yağ ve protein oranına, bin tohum ağırlığına ve kapsülde tohum sayışma da sahip olmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE STABILITY ANALYSIS AND GENOTYPE X ENVIRONMENT INTERACTIONS OF SOME SESAME VARIETIES AND LINES KAYA, Çiğdem Ph.D in Dep. of Field Crops Supervisor: Prof.Dr. Ibrahim DEMİR July, 1997, 88 pages The objective of this study was to estimate the genotype x environment interactions, heritabilities and stability of genotypes. Thirteen Sesame Genotypes were grown at four locations (Bornova-Koçarlı-Menemen, Main Crop-Menemen, Second Crop) in 1991 and at two locations (Bornova-Koçarlı) in 1992. Total sixteen morphological and technological characters were estimated. The genotype x location and genotype x year interactions were found significant or nonsignificant in terms of some characters. Calinda is not only a stabil and high yielded genotype but also has high oil content, protein content, 1000-seed weight and seed number per capsule.