1980-2000'li yıllar arası Türkiye'de baskı gruplarının siyaset ve medya üzerine etkisi
Influence of pressure groups on politics and media in Turkey between 1980-2000
  1. Tez No: 657097
  2. Yazar: ÇİĞDEM ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Baskı Grupları, Çıkar Grupları, Baskı Yöntemleri, Siyaset, Medya, Pressure Groups, Interest Groups, Pressure Methods, Politics, Media
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de 1980-2000 yılları arasında yönetim açısından baskı gruplarının karar mekanizmalarına ve medyaya olan etkileri araştırılmış olup bu etkilerin neler olduğu ve o dönem Türkiye siyasetine nasıl yön verdiği açıklanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda baskı grubu, medya, siyaset ve medya ilişkisi, dernekler, sendikalar, siyasi partiler gibi kavramlar ele alınmıştır. Bu kavramlar ışığında demokrasilerin vazgeçilmez araçları arasında yer alan baskı gruplarının 1980-2000 yılları arasında amaçlarını gerçekleştirmek üzere kullandıkları yöntemlerden; tehdit, ikna, para, lobicilik, rüşvet ve boykot gibi araçların etkileri tartışılmıştır. Bu etkilerin tarihsel süreç içerisindeki gelişimi, alanına göre tasnif edildiği ve işlevlerinin anlatıldığı başlıklarıyla temellendirilmiştir. Türkiye'de etkisini 1950'li yıllardan itibaren daha çok gösteren baskı gruplarının medyayı da etkin bir şekilde kullanarak ve çıkarları doğrultusunda hareket ederek, kendi menfaatlerini gerçekleştirmeye çalışmakta olduğu ve bunun için devlet ile toplumu zaman zaman karşı karşıya bırakabildiği açıklanmaya çalışılmıştır. Baskı gruplarının alanına göre tasnifine bakıldığında; Türkiye'de hem kamusal hem özel baskı gruplarının olduğu görülmüş ve bu konular detaylı şekilde açıklanmıştır. Bu bağlamda, Türkiye'de belirtilen yıllar arasında siyasi partiler ve baskı grupları etkileşimleri, baskı gruplarının mevcut iktidarların karar süreçlerine nasıl etki ettikleri irdelenerek ele alınmıştır. Baskı gruplarının kamuoyu oluşturabilmeleri için elindeki en önemli gücün medya olduğu görülmüş ve bu çalışmaya yansıtılmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında ise 1983-2000 yıllar arasında Türkiye'de sendikalar, medya, ordu, dernekler, üniversiteler olarak baskı gruplarının çeşitlendirilmesi yapılmış ve detaylandırılarak ele alınmıştır. Genel olarak baskı grupları Türk siyasal hayatının şekillenmesinde oldukça önemli bir role sahiptir. Baskı gruplarından olan sendikalar, dernekler, üniversiteler, ordu ve medya yürütmüş oldukları etkinlikler sayesinde hedeflerine ulaşmayı başarmışlardır.
Özet (Çeviri)
This study tried to explain that in the 1980-2000 years between the decisionmakers in terms of management of pressure groups and the media in Turkey has investigated the effects of what is happening in that period of these effects and how to give direction to the politics of Turkey. In this context, concepts such as pressure group, media, politics and media relations, associations, unions, political parties are discussed. Among the methods used by the pressure groups, which are among the indispensable tools of democracies in the light of these concepts, to achieve their goals between 1980- 2000; The effects of tools such as threat, persuasion, money, lobbying, bribery and boycott were discussed. The development of these effects in the historical process is based on the titles in which they are classified according to their field and their functions are explained. The effects of media pressure groups showing much since the 1950s in Turkey using effectively and act in the interests of direction, which is working to achieve its own interests and tried to explain that expose society from time to time with the government for it. Looking at the classification of the pressure groups according to their area; In Turkey, both public and private pressure groups and have proved to be of these topics are explained in detail. In this context, political parties and pressure groups in Turkey interactions between the years indicated, pressure groups are discussed how they impact on the decision-making process of examining the current government. It has been seen that the most important power in the pressure groups to create public opinion is the media and it has been reflected in this study. At the conclusion of the study years 1983-2000 between trade unions in Turkey, media, military, associations, pressure groups made diversification of the university and are discussed in details.