Sesamum indicum L. (Susam) x Papaver somniferum L. (haşhaş) arasındakı çapraz reaksiyonların western blott ile gösterilmesi
Determination of the cross reaction between Sesamum indicum L. and Papaver somniferum L.
  1. Tez No: 657098
  2. Yazar: DAMLA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ENİS ŞEKEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Biyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Biology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Susam, haşhaş, besin alerjisi, alerji, Sesame seed, Poppy seed, food allergy, allergy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pediatrik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alerjik Hastalıkların Moleküler ve İmmünolojik Temelleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Besin alerjisi görülme sıklığı dünyada belirsiz nedenlerle artmaktadır. lgE aracılı besin alerjisi, popülasyonun yaklaşık %3'ünü etkilemektedir. Susam alerjisi en sık teşhis edilen besin alerjileri arasında yer alırken, haşhaş alerjisinin görülme sıklığı düşüktür ancak ciddi reaksiyonlara neden olduğu bilinmektedir. Araştırmacılar, besin alerjenlerinin moleküler özelliklerini karakterize etmeye başladıklarından beri farklı besinlerin çapraz reaksiyon gösterme durumları hakkında bilgi sahibi olmuşlardır. Daha önemlisi bu durum, hastalardaki alerjik reaksiyonların ciddiyetini ve türlerini tahmin etmeye yönelik fayda sağlamıştır. Tez kapsamında, DPT ve spesifik lgE sonuçlarına göre provokasyon testi yapılan 20 hastada, hastalar susam ve/veya haşhaş tüketebilme durumlarına göre kategorize edildikten sonra çapraz reaksiyon gösterme durumunun Western Blot ve inhibisyon deneyleri neticesinde gösterilmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak, kliniğimizdeki hastalarda büyüklük itibarı ile susama (Sesamum indicum L.) ait olduğu düşünülen daha önceden tanımlanmış 9 kDa, 15 kDa, 17 kDa, 45 kDa, 52 kDa ve 57 kDa bantlar ve daha önceden tanımlanmamış yaklaşık 22 kDa, 25 kDa, 28 kDa, 30 kDa, 35 kDa, 40 kDa, 50 kDa, 65 kDa ağırlığında ve 65-80 kDa, 80-115 kDa aralığında, bantlar belirledik. Büyüklük itibarı ile haşhaşa ait olduğu düşünülen daha önceden tanımlanmış 14 kDa, 17 kDa, 20 kDa, 25 kDa, 30 kDa, 40 kDa, 45 kDa moleküler ağırlığında bantlar ve 9 kDa moleküler ağırlığında, 15-25 kDa, 25-30 kDa, 30-40 kDa, 50-65 kDa aralığında tanımlanmamış bantlar gösterilmiştir. Bu bantlardan yaklaşık 15 kDa, 17 kDa, 10-15 kDa, 15-25 kDa, 25-30 kDa, 65-80 kDa aralığındaki, 25 kDa, 30 kDa, 35 kDa, 40 kDa, 45 kDa, 52 kDa, 57 kDa, 65 kDa moleküler ağırlıktaki susam bantlarının haşhaş alerjeni tarafından inhibe edildiği belirlenmiştir. 14 kDa, 17 kDa, 45 kDa, 25-30 kDa, 30-40 kDa, 80-115 kDa aralığındaki haşhaş (Papaver somniferum L.) bantlarının da susam alerjeni tarafından kısmen inhibe edildiği gözlenmiştir. Western analizi ve inhibisyon deneyleri neticesinde susam (Sesamum indicum L.) ve haşhaş (Papaver somniferum L.) besinleri arasında çapraz reaksiyon varlığı belirlenmiştir. Çapraz reaksiyonun gösterilmesinin reaksiyon şiddetini öngörerek besin provokasyon testi ihtiyacını azaltmada, sorumlu alerjenin belirlenmesi ve klinik tanı konmasında, gerçek duyarlanmayı çapraz reaksiyona bağlı olarak gelişen duyarlanmadan ayırmada yararlı olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
The prevalence of food allergies is increasing worldwide for uncertain reasons. lgE mediated food allergy affects approximately 3% of the population. While sesame allergy is among the most commonly diagnosed food allergies, the incidence of poppy allergy is low, but it is known to cause serious reactions. Since researchers began to characterize the molecular properties of food allergens, they have learned about the cross-reactivity of different foods. More importantly, this has been useful in predicting the severity and types of allergic reactions in patients. Within the scope of the thesis, it is aimed to show the cross-reaction status as a result of Western Blot and inhibition experiments after categorizing the patients according to their ability to consume sesame and / or poppy in 20 patients who underwent provocation test according to SPT and specific IgE results. In conclusion, we identified previously defined bands of approximately 9 kDa, 15 kDa, 17 kDa, 45 kDa, 52 kDa, 57 kDa in patients in our clinic, which are thought to belong to sesame by size. We identified previously undefined bands in the range of 65-80 kDa, 80-115 kDa range, approximately 9 kDa, 22 kDa, 25 kDa, 28 kDa, 30 kDa, 35 kDa, 40 kDa, 50 kDa, 65 kDa thought to belong to sesame. Previously identified bands in the molecular weight of 14 kDa, 17 kDa, 20 kDa, 25 kDa, 30 kDa, 40 kDa and 45 kDa which are thought to belong to poppy by size, unidentified bands in the molecular weight of 9 kDa and bands in the range of 15-25 kDa, 25-30 kDa, 30-40 kDa, 50-65 kDa are shown. From these bands approximately 15 kDa, 17 kDa, 25 kDa, 30 kDa, 40 kDa, 45 kDa, 52 kDa, 57 kDa, 65 kDa molecular weight, 10-15 kDa, 15-25 kDa, 25-30 kDa, 30-40 kDa, 65-80 kDa range it was determined that sesame bands were inhibited by the poppy allergen. Poppy (Papaver somniferum L.) bands in the range of 14 kDa, 17 kDa, 45 kDa, 25-30 kDa, 30-40 kDa, 80-115 kDa were also partly inhibited by the sesame allergen. As a result of Western analysis and inhibition experiments, there is a cross-reaction between sesame (Sesamum indicum L.) and poppy (Papaver somniferum L.) foods. We believe that the demonstration of the cross-reaction will be useful in reducing the need for food provocation testing by predicting the reaction severity, determining the responsible allergen and making clinical diagnosis, and separating the true sensitization from the sensitization that develops due to cross-reaction.