Bir çokluişlemci sisteminde paralel değerlendirme programları
- Tez No: 65717
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Cholesky ayrıştırması, değerlendirme programlama, paralel işleme, Cholesky factorization, benchmark programming, parallel processing
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
IV ÖZET BİR ÇOKLU-İŞLEMCİ SİSTEMİNDE PARALEL DEĞERLENDİRME PROGRAMLAMA Mustafa Murat INCEOGLU Doktora Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sinan YILMAZ Ekim 1997, 148 sayfa Ax=b şeklinde verilen, A katsayılar matrisinin büyük boyutlu, seyrek, simetrik ve pozitif tanımlı olduğu doğrusal eşitlikler sistemine bilimde ve mühendislikte sık sık rastlanır. x vektörünün hesaplanması iyi bilinmektedir ve bu problem için yazılmış birçok algoritma takip eden adımlan gerçekleştirir. İlk olarak, A katsayılar matrisinin satır ve kolonları yeniden sıralanır. Ardından, L matrisinin yapısı, A katsayılar matrisinin sembolik olarak ayrıştırmasından elde edilir ve L matrisi için bellek atanır. Son olarak, A katsayılar matrisi sayısal olarak ayrıştırılır ve Ly=b ile LTx=y üçgensel sistemleri çözülerek x vektörü elde edilir. Bu tez de, hesaplamanın farklı adımlarında kullanılabilecek ve değerlendirme programı işlecini görecek paralel algoritmalar sunulmuştur. Algoritmalar, PVM (paralel sanal makina) yazılımı kullanan mesaj geçişli bir çoklu işlemci sistemi için tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARALLEL BENCHMARK PROGRAMMING on A MULTIPROCESSOR Mustafa Murat İNCEO?LU PhD in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Sinan YILMAZ October 1997, 148 pages Systems of linear equations of the form Ax h, where A is a large sparse symmetric and positive definite matrix, arise frequently in science and engineering. The sequential computation of the solution vector x is well understood and many algorithms for this problem employ the following steps. First try to reorder the rows and columns of A. Next, determine the structure of L by symbolically factoring A and allocate storage for L. Finally, numerically factor A and then compute x by solving the triangular systems Ly=b and Ux^y. In this thesis, we present parallel algorithms as a benchmark programs for the different steps of this computations. We design our algorithms lor message-passing multiprocessor using PVM (Parallel Virtual Machine).