Kuru üzümün temizlenmesi işleminde etkili olan değişkenlerin incelenmesi
Investigation of the cleaning process variables of dried drapes
  1. Tez No: 65716
  2. Yazar: FİLİZ İÇİER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AKBABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cleaning, dried grapes, hydraulic cleaning, flowability
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye ihracatında önemli yer tutan kuru üzümün kalite özelliklerini etkileyen en önemli işlem basamaklarından biri olan temizlik işlemi incelenmiştir. Partikül gıda maddelerinden biri olan kuru üzümün yığın halinde işlenmesi nedeniyle, yığın yoğunluğu değerlerinin ve akabilirlik derecesinin temizlik işlemine önemli etkisi olmaktadır. Bu nedenle, kuru üzümlerin yığın yoğunluğu değerinin nem içeriğine göre değişimi ve akabilirlik özelliğine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Akabilirlik dereceleri, tutunma açısına bağlı olarak da belirlenmiş ve iki ayrı akabilirlik metodu sonuçlan karşılaştırılmıştır. Kuru üzümlerin önemli kalite özelliklerinden olan yabancı madde miktarı, nem içeriği, hasar derecesi ve mikrobiyolojik yük değerlerinin, kullanılan temizleme metoduna göre değişimi incelenmiştir. Kaskat sistemi ve hidrolik yıkama sistemi olmak üzere iki farklı temizleme sisteminde yapılan çalışmaların sonucunda hidrolik yıkama sisteminin temizleme etkinliğinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sistem karakteristiğini belirlemek amacıyla, pilot çaplı hidrolik yıkama sistemi üzerinde yapılan incelemelerde, temizleme işlemine ve kuru üzüm kalite özelliklerinin değişimine en çok etki eden sistem bölümünün santrifüj pompa olduğu belirlenmiştir. Santrifüj pompanın devir hızı ve iç tasannu üzerinde yapılan değişikliklerin, temizlik işleminde etkili olduğu görülmüştür. Hidrolik yıkama sisteminin kaskat sistemine ek olarak iyileştirme amacıyla kullanılabileceği ya da sistem üzerinde yapılacak çalışmalar sonucunda endüstriyel çapta yıkama sistemi olarak alternatif olabileceği belirlenmiştir. Anahtar kelimeler : Temizlik, kuru üzüm, hidrolik yıkama, akabilirlik
Özet (Çeviri)
In this thesis, the cleaning that is the most important process on the production of the dried grapes (Sultanas) having an importance in the exporting potential of Turkey has been studied. Since the dried grapes are particulate foods and are processed in bulk form, bulk densities and flowability characteristics of dried grapes are important in cleaning process. For this reason, the first purpose of this research was to find the relation between bulk densities and moisture content of dried grapes and to investigate the effects of them to flowability characteristics. Also, flowability characteristics have been found by using the angle of repose values, and the results of two methods have been compared. Variation on the amount of foreign materials, moisture content, dmage index and microbiological load by the application of two different cleaning methods have been investigated. It is found that, the cleaning efficiency of hydraulic cleaning system is greater than the kaskat system (commercial cleaning system of dried grapes), in the results of the studies on the cleaning methods. To obtain the system characteristics of the hydraulic cleaning system, pilot hydraulic cleaning system have been investigated. The centrifugal pump was found that, the most effective section of the system on the cleaning process efficiency and the quality characteristics of Sultanas. It had been seen that, the changes made in the velocity and the interior design of the centrifugal pump effects the cleaning process efficiency. In conclusion, the application of the hydraulic cleaning system as an additional system to the commercial cleaning system or as an alternative industrial cleaning sytem have been discussed.