Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin arsa sahibi tarafından haksız sona erdirilmesi (Fesih – dönme)
The recission of a construction contract in return for land share by landowner without a just cause (Recission - withdrawal)
  1. Tez No: 657179
  2. Yazar: MEHMET TEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fesih, feshin çeşitleri, haksız fesih, dönme, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, müspet zarar, Recission, varieties of recission, unjust recission, withdrawal, construction contract in return for land share, positive loss
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Çalışmamızın temel amacı, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinde haksız fesih, feshin şartları ve sonuçları hakkında bilgi vermektir. Bu kapsamda çalışmamız üç bölüme ayrılarak oluşturulmuştur. Çalışmamızın ilk bölümünde, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi incelenmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde genel olarak fesih hakkı, fesih hakkının çeşitleri, dönme ile fesih kavramının benzer ve farklı yönleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümünde ise arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin haksız feshi TBK m. 484 ve TBK m. 473/1 kapsamında incelenmiştir. Çalışmamız Türk Borçlar Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınarak kaleme alınmıştır. Ayrıca çalışmamızda doktrindeki farklı görüşlerinden ve yargı kararlarından da yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to give information about the unjust recission of the construction contract in return for land share and also the terms and results of the recission. Within this scope the study is divided into three chapters. In the first chapter construction contract in return for land share is analyzed. In the second chapter, the right of recission, varieties of recission right, similar and different aspects of the withdrawal and recission are examined. In final chapter the unjust recission of the construction contract in return for land share is analyzed within the scope of article 484 and article 473/1 of the Turkish Code of Obligations. The Turkish Code of Obligations, The Turkish Civil Code and related rules were taken into consideration in this study. Also, different approaches in the literature and judicial decisions were used in this study.