Küreselleşme–kriz bağlamında Türkiye'nin büyüme stratejisindeki değişim (1980-2018)
Change in the context of globalization-crisis growth strategy of Turkey (1980-2018)
  1. Tez No: 657227
  2. Yazar: TUĞÇE KARAÇOBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE BİROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Ekonomik Kriz, Ekonomik Büyüme, Türkiye, Globalization, Economic Crisis, Economic Growth, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Ülkeler arasındaki etkileşim ve teknolojik gelişmelerin büyük etkisiyle birlikte 20. yüzyılın özellikle son yıllarında siyasi, sosyal ve ekonomik yapılarda dünyada hızlı bir dönüşüm ortaya çıkmıştır. Dünyadaki kutuplaşmaların etkinliğini yitirmesiyle ortaya çıkan bu durum, bir değişim sürecinin başlangıcı olmuştur. 1980'li yıllarda serbest mal ve hizmet ticareti şeklinde kendini gösteren bu değişim, 1990'lı yıllarda, serbest para ve sermaye hareketleri şeklinde kendini göstermiştir. Küreselleşme olarak ifade edilen bu değişim, toplumsal hayatı siyasi, sosyal ve iktisadi yönden ciddi anlamda etkilemiştir. Bu doğrultuda toplumların siyasi, sosyal ve iktisadi bir takım önlemleri hayata geçirmesi gerekmiştir. Gerekli yapısal düzenlemeleri başarılı bir şekilde uygulayabilen ülkeler uluslararası sermaye ve teknolojik gelişme gibi küreselleşmenin olumlu sonuçlarından faydalanabilecektir. Bu bağlamda Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelere düşen görev ulusal pazarlarını sermayeye açmak ve küreselleşen dünyaya ayak uyduracak bir dizi ekonomik yapısal dönüşümleri hayata geçirmektir. Ancak bu sürecin ekonomik kriz gibi bir takım olumsuz sonuçlara yol açması da muhtemeldir. Bu çalışmada küreselleşme-kriz bağlamında Türkiye'nin 1980-2018 dönemi büyüme stratejileri değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda Türkiye'nin güçlü ve zayıf yönleri, olası fırsat ve tehditleri ve stratejik amaç ve hedefleri ile stratejik amaç ve hedefleri gerçekleştirecek faaliyetler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the great influence of interaction and technological developments between countries, a rapid transformation emerged in the world in political, social and economic structures, especially in the last years of the 20th century. This situation, which occurs when polarizations in the world lose their effectiveness, has been the beginning of a process of change. This change, which showed itself in the form of free goods and services trade in the 1980s, was shown in the 1990s in the form of free money and capital movements. This change, which is expressed as globalization, has seriously affected social life politically, socially and economically. Accordingly, societies have needed to implement a number of political, social and economic measures. Countries that can successfully implement the necessary structural regulations will be able to benefit from the positive consequences of globalization, such as international capital and technological development. In this context, the task of developing countries, including Turkey, is to open their national markets to capital and implement a series of economic structural transformations that will keep pace with the globalized world. However, this process is also likely to have a number of negative consequences, such as the economic crisis. In this study, Turkey's growth strategies for the period 1980-2018 have been evaluated in the context of globalization-crisis. In this direction, Turkey's strengths and weaknesses, possible opportunities and threats and strategic objectives and objectives and activities to achieve strategic objectives and objectives have been put forward.